Myndigheten varnar: Gå inte på after ski

Smittspårning pågår i Åre

Folkhälsomyndigheten varnar för att gå på after ski.

Samtidigt pågår smittspårning i Åre.

Det uppger region Jämtland i ett pressmeddelande.

Just nu pågår smittspårning i Åre. Region Jämtland Härjedalen kopplar coronafall till after ski-besök på den populära skidorten.

Det uppger regionen i ett pressmeddelande.

”I samband med detta vill regionens biträdande smittskyddsläkare Annika Ersson uppmana boende och besökare till våra turistanläggningar att tänka på smittrisken i umgänge med andra”, skriver man.

Johan Carlsson (GD Folkhälsomyndigheten) och Taha Alexandersson (Socialstyrelsen) vid fredagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Johan Carlsson (GD Folkhälsomyndigheten) och Taha Alexandersson (Socialstyrelsen) vid fredagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.

”Finns en hel del risker”

Även Folkhälsomyndigheten varnar för att gå på fest i Åre och andra skidorter.

– Det är positivt i grunden att människor rör sig ut från storstäderna och tillbringar en tid på landsbygden. Men det finns en hel del problem. Ni vet att utbrottet som vi har i dag till stor utsträckning beror på spridning i italienska Alperna, och den omedvetenhet som fanns då, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Carlson uppmanar människor att fundera en extra gång innan man åker i väg på skidsemester.

– Det finns en hel del risker. Att vara i naturen och åka i skidspår är inte problematiskt, att smittas i skidbacken är inte stor risk. Men däremot i trånga miljöer, after ski-evenemang. Barer och pubar, trängsel, och så vidare, säger han.

Gäller överallt

Johan Carlson understryker att budskapet om trånga miljöer inte enbart gäller i fjällen, utan också i Stockholm och andra städer.

– Samma budskap gäller för arrangörerna här, det är inte acceptabelt att arrangera diskotek, pubar och barer där man tränger ihop sig på det viset. Det är en för stor risk när det är en samhällsfarlig sjukdom, säger han.

Åre.
Åre.
Åre.
Åre.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE