Skola & utbildning

Moskébesök ställdes in efter föräldrarnas reaktioner

Av: 

Claes Olsson

Studiebesöket på moskén ställdes in efter föräldrars påtryckningar.
Studiebesöket på moskén ställdes in efter föräldrars påtryckningar.

NYHETER

Som en del av religionsundervisningen skulle en lågstadieklass i Göteborg besöka en moské. Men efter reaktioner från föräldrar ställdes besöket in.

– Det är så extremt tråkigt. Min son grät och var jätteupprörd, säger mamman till en av eleverna.

På torsdagen skulle en lågstadieklass i Göteborg besöka en moské. Det var planerat som en del av religionsundervisningen och föräldrarna hade fått direktiv om vilka kläder som gällde, rapporterar Göteborgs-Posten. En mamma, som själv är muslim, berättar att hennes son såg fram emot besöket.

– Han var lite nervös men stolt över att de skulle gå dit. Jag sa att det skulle gå bra och att de andra eleverna skulle tycka att det är fint, säger hon till Aftonbladet.

Ställde in besöket

Men efter bara någon timme var pojken hemma igen. Mamman ska ha fått höra att moskébesöket uteblev efter reaktioner från andra föräldrar. En av dem ska ha dykt upp vid skolan och sagt att flickorna var tvungna att bära slöja i moskén. Efter att flera föräldrar hört av sig tog rektorn beslutet att ställa in studiebesöket.

– Det är så extremt tråkigt. Min son grät och var jätteupprörd. De ringde moskén och kollade men fick höra att ingen slöja behövdes, säger mamman och fortsätter:

– Det handlar om utbildning. Jag låter mina barn besöka kyrkan, det känns självklart. Det här var ju ett studiebesök och det handlar om allmänbildning.

I ett utskick till föräldrarna, som Aftonbladet tagit del av, står det att barnen behöver ha ”långärmad tröja och byxor på sig”. Ingen slöja nämns.

”Flera vårdnadshavare reagerade”

Enligt rektorn skjuter man nu på besöket för att föräldrarna fått bristfällig information.

"Informationen som gick ut till föräldrarna under veckan var tyvärr bristfällig angående krav på viss klädsel vid besöket. Detta ledde till att flera vårdnadshavare reagerade och idag på morgonen uppsökte skolan. Beslut fattades då av mig som rektor att avvakta med besök tills vi fått klarhet i vilka klädregler som gäller för yngre barn vid studiebesök på en moské.”, skriver hon i ett mejl till Göteborgs-Posten.

Men mamman håller inte med om att informationen var oklar.

– I mejlet framgick tydligt vad som gällde, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Pelle protesterar efter popularitetstävling

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Familj

Göteborg

Göteborgs-Posten

Moskéer

Islam