Världen reagerar på gripandet av Assange

Malin Johanson/TT

Uppdaterad 2019-04-12 | Publicerad 2019-04-11

Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis under torsdagen.

Gripandet av Julian Assange har väckt reaktioner runt om i världen. Vissa hyllar Wikileaksgrundaren för hans avslöjanden och kallar honom för en hjälte. Andra anser att det är bra att Assange ställs inför rätta.

Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kallar gripandet av Assange för en mörk stund för pressfriheten.

"Bilderna på Ecuadors ambassadör som bjuder in brittisk säkerhetspolis till ambassaden för att släpa ut en utgivare som prisats för sin journalistik, oasvett vad man tycker om honom, kommer att gå till historien", skriver Snowden på Twitter.

Ecuadors tidigare president Rafael Correa, som var den som gav Assange asyl i landet, kritiserar landets beslut att samarbeta med brittisk polis och kallar den sittande presidenten Lenín Moreno för den största förrädaren i Ecuadors och Latinamerikas historia.

"Ingen hjälte"

"Moreno är en korrupt man, men det han har gjort är ett brott som mänskligheten aldrig kommer att glömma", säger Correa.

Lenín Moreno motiverar beslutet om att överlämna Julian Assange till polisen med att Assange "brutit mot internationella konventioner".

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt tackar Ecuador och Moreno för deras samarbete i gripandet av Julian Assange.

"Julian Assange är ingen hjälte och ingen står över lagen. Han har duckat sanningen i flera år", kommenterar Hunt på Twitter.

Wikileaks själva säger att alla bör fundera över vad det här får för konsekvenser för den fria pressen.

– Om de utlämnar en journalist till USA så kommer ingen journalist att vara säker. Detta måste få ett stopp. Detta måste sluta, säger Kristinn Hrafnsson, numera chefredaktör för Wikileaks, enligt The Guardian.

Den tidigare regionpresidenten i spanska Katalonien – Carles Puigdemont som lever i exil i Belgien – är djupt chockad över gripandet.

”Mänskliga rättigheter och särskilt yttrandefriheten är åter under attack i Europa”, säger han.

Trump tystlåten

USA:s president Donald Trump fick frågan om han fortfarande gillar Wikileaks. Detta efter att han för några år sedan hyllat sajten.

– Jag vet ingenting om Wikileaks. Det är inte min grej, men jag vet att det har något att göra med Julian Assange, ska Trump ha sagt till journalister, rapporterar CNN.

Ledamöter i den amerikanska senaten ser positivt på gripandet av Julian Assange. Demokraten Joe Manchin anser att det är bra för det amerikanska folket.

Följ ämnen i artikeln