200 sekunder

Interna kritiken: ”Övertygade om att vi blivit blåsta”

Av: 

Lindah C Mohlin

Kristina Edblom

NYHETER

De ertappas med att fuska på körkortsproven – men är välkomna tillbaka igen och igen.

Nu efterlyser myndigheterna större möjligheter att straffa fuskarna.

– Jag är övertygad om att vi blivit blåsta många gånger, säger en provförrättare på Trafikverket.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har kartlagt körkortsfusket. Det blir tydligt att många som ertappats med fusk återkommer gång på gång.

Ur fuskrapporterna:

  • ”Vi bevakade kunden lite extra då han haft kamera på sig på tidigare prov.”
  • ”Han gick och utrustningen som blev kvar hämtades efter några timmar av hans kompis som var med honom här.”
  • ”Rapporter från Stockholm, Örebro och Vänersborg om att personen fuskat tidigare. Övervakades från en plats nära mig.”

En anställd provförrättare berättar att fuskare kan dyka upp dagen efter och försöka igen:

– Problemet är att lagen låser oss från att kunna agera. Det bästa hade varit att du blir avstängd om du fuskar på teoriprovet som på högskoleprovet, säger hon.

Flera vi talar med uttrycker stor frustration över att fusket får fortgå utan konsekvenser.

– Alla som arbetar med att övervaka teoriprov vet att mörkertalet är stort och jag tror att det är väldigt stort. Jag är övertygad om att vi har blivit blåsta väldigt många gånger, säger en provförrättare.

Som det ser ut i dag har myndigheten små möjligheter att stoppa dem. I de fall fusket leder till en polisanmälan stängs den misstänkta fuskaren av under pågående utredning. Men långt ifrån allt fusk polisanmäls och många utredningar läggs ned direkt.

– Det fusk som rapporteras är bara toppen av isberget. Vi som jobbar med det här har påtalat det länge, det har tagit oerhört lång tid för ledningen att agera, säger en annan anställd på Trafikverkets förarprov.

Kräver tuffare krav

– Vi skulle önska att vi hade ett större lagstöd när det gäller just sanktioner att kunna stänga av personer ordentligt om man blir påkommen med fusk.

Inte heller Transportstyrelsen, som utfärdar körkortstillstånden, har möjlighet att stänga av fuskande körkortsaspiranter.

– Vi kan återkalla körkort i efterhand om det kommer fram att man fått körkortet på felaktiga grunder, i dagsläget har vi inget mandat att stänga av fuskare, säger Olof Stenlund, körkortsexpert på Transportstyrelsen.

En fällande dom för ett fuskrelaterat brott leder inte automatiskt till indraget körkortstillstånd – det görs en helhetsbedömning av personens lämplighet.

”För små konsekvenser”

Förra året återkallades sju körkort som hade utfärdats på felaktig grund, det kan till exempel vara att det framkommer att en annan person skrivit provet eller gjort uppkörningen.

Sedan 2016 kan den som fuskar på högskoleprovet stängas av under två år. Just nu ligger ett förslag om att utreda möjligheterna att också ändra regelverket kring körkortsfusk, men arbetet har inte kommit igång.

– Som det är i dag får det för små konsekvenser för den som blir påkommen med att fuska, det är ett viktigt signalvärde, och en säkerhetsfråga. Vi måste göra vad vi kan för att stoppa fusket, säger Olof Stenlund.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

Kuggade i Kiruna – godkända i Vänersborg

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Trafikverket

Körkort

Transportstyrelsen

Trafiksäkerhet