Hatstorm mot prisad student som bär slöja

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Wilfredo Lee/AP
Universitetet ville med inlägget uppmärksamma studenten som vunnit ett stort it-pris. Men kommentarerna handlade mer om studentens slöja än hennes prisade kompetens. Arkivbild.

En kvinnlig student vid Linnéuniversitetet i Växjö fick ta emot ett stort it-pris av Microsoft och uppmärksammades på lärosätets Facebooksida. Först kommenterades inlägget, som bestod av en länk samt en bild på studenten, med gratulationer och beundran. Sedan vände det. Hatfyllda kommentarer strömmade in. Orsaken? Den prisade studenten bär slöja, rapporterar Smålandsposten och Barometern.

Inlägget om studentens it-prestationer har fått tusentals kommentarer som rör kritik om slöja som plagg och för att Linnéuniversitetet lyft fram en kvinna som bär plagget.

– Frågan om slöja är ett uttryck för förtryck eller inte är viktig och komplex, men den måste diskuteras i ett annat forum. Det här är en student av kött och blod som har fått ett pris. Som tur är har hon också fått mycket kärlek och står stark, säger Cecilia Liljenrud, Linnéuniversitetets kommunikationschef, till tidningarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM