Här är telefonkiosken som gör succé på äldreboendet: ”Kul idé”

Ibland behöver man både något gammalt och något nytt.

Telefonkiosken på äldreboendet Äppelvägen i Färjestaden har bägge delarna. Med enkel beskrivning kan de äldre på boendet ha videosamtal med sina nära och kära.

– De som prövat är jätteglada och tycker att det är en superbra ide, säger Jenny Westerlund, enhetschef på boendet.

Den påminner om en gammal traditionell telefonkiosk, men den är mobil. Och framför allt så är den utrustad med modern teknik, något SVT rapporterat om.

– Det är en Ipad med få applikationer för att det ska vara så enkelt som möjligt att använda den, berättar Jenny Westerlund som enhetschef på Äppelvägens äldreboende där telefonkiosken finns.

Själva kiosken är pilotprojekt i samarbete med Telia. Jenny Westerlund tackade ja när de fick frågan att testa produkten på äldreboendet.

– Jag vill gärna att vi ska ha framåtanda och testa nya saker, så jag sa ja direkt. Och det har visat sig vara ett bra beslut.

”Piggar upp att se lite ansikten”

Telefonkiosken har en beskrivning på sidan, så alla kan läsa hur den ska användas. Och den står på en vagn som kan flyttas efter vad som passar de boendes behov. Den är dessutom enkel att rengöra, vilket är extra viktigt under coronatider.

– Det har varit tufft för många boende med tanke på covid. Mycket forskning visar just på att social distansering får äldre att må sämre, säger Westerlund och fortsätter:
– Det piggar verkligen upp att få se lite ansikten.

Telefonkiosken har redan hunnit användas flitigt då den är populärt bland de boende.

– Det är en mycket kul idé och det tycker vi alla som bor här, säger Birger Winqvist, 95, som själv använt telefonen till SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE