Glöm värmeböljan – rusket håller i sig

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

I helgen lär Uppsala få många nya vattenpölar.

Men soldyrkare behöver inte misströsta helt. En och annan solglimt väntar även på lördagen.

Överlag kommer det att vara mycket moln och regn i Uppsala över helgen.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT NYHETSBYRÅN
Överlag kommer det att vara mycket moln och regn i Uppsala över helgen.

En hel del regn kommer falla över Uppsala i helgen. Redan under lördagsmorgonen väntar den första skuren, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

– Regnet som passerar här under lördag morgon kommer att vara ganska kraftigt, då kan det bli större mängder. Regnet som drar in på söndagen är inte lika intensivt. Då är det mest lätt regn som drar in under förmiddagen och sedan tilltar det under kvällen. Då blir det också blåsigt.

Men det lär inte blåsa lika mycket som på fredagen då flera kallfronter passerade Uppsala.

– Till helgen så rör sig lågtrycken i en lite annorlunda bana vilket gör att det inte blir lika blåsigt. Det handlar snarare om svaga till måttliga vindar under helgen, med friska vindar ut mot kusten.

Extremvärmen lyser med sin frånvaro

Men någon värmebölja, som den i slutet av juni, finns inte på kartan.

– Den ser inte ut att komma tillbaka under de närmsta två till tre veckorna. En mängd lågtryck ska passera här även under början av nästa vecka, så det blir fortsatt ostadigt. Under andra halvan av veckan ser det ut att bli lite stabilare väder och sol. Men inte någon värme, utan det blir snarare normala julitemperaturer på runt 20 grader, säger Mikael Sjöstrand.

På lördag kommer det bli runt 13–14 grader när det regnar, och 17–18 grader framåt eftermiddagen och kvällen när solen tittar fram.

På söndag morgon kommer det troligtvis vara lite moln på himlen och uppehåll med temperaturer kring 15 grader. Framåt eftermiddagen ska ett ganska kraftigt regnområde närma sig västerifrån. Temperaturen blir som mest 16–17 grader under dagen.

Då kommer solen

– Bäst solchanser är lördag kväll. Annars kan det vara någon solglimt söndag morgon, men överlag kommer det att vara mycket moln så man får nog ta tillvara på solen där på lördagen.

Men prognosen kan komma att ändras eftersom vädret snabbt slår om när det är flera lågtryck på gång.

– Så även om man kollar i sin app hur vädret ska bli så ska man vara lite uppmärksam på att skurar bildas ganska snabbt. Det ska man ha i bakhuvudet under de närmsta veckorna.

Publicerad:

LÄS VIDARE