Kiribati

Kinavänlig president omvald i Kiribati

Av: 

TT

Kiribatis president Taneti Maamau får fortsätta regera östaten i Stilla havet.
Kiribatis president Taneti Maamau får fortsätta regera östaten i Stilla havet.

NYHETER

Sittande presidenten Taneti Maamau fick nytt förtroende av väljarna i Kiribati.

Valet i östaten har efter landets närmande till Kina följts ovanligt noga av stormakterna.

Taneti Maamau har återvalts som president i Kiribati. I andra omgången av presidentvalet i östaten i Stilla Havet besegrade Maamau utmanaren Banuera Berina och får ytterligare minst fyra år på ämbetet.

Maamaui fick nära 60 procent av de omkring 44 000 rösterna.

Valet har fått internationell uppmärksamhet efter det att Kiribati i fjol tillsammans med Salomonöarna bröt med Taiwan för att i stället diplomatiskt närma sig Kina, vilket ändrade den geopolitiska kartan i en stor del av Stilla Havet. Beslutet väckte protester inom landet och relationerna med Kina och Taiwan var en av huvudfrågorna i helgens presidentval.

Anklagelser om mutor och påverkan utifrån har enligt Radio New Zealand präglat valkampanjen och Kina uppges ha donerat motsvarande 42 miljoner kronor till landet för ospecificerade samhällsprojekt. Enligt tidningen Foregin Policy är USA oroat för att Kina ska kunna köpa sig inflytande nog att få tillgång till den atoll som kallas Christmas Island, den landmassa som ligger närmast Hawaii.

– Nu är Kina är tillbaka, med allt vad det innebär, konstaterar Kiribatis förre president Anote Tong, själv Taiwanvänlig, till Radio New Zealand efter det att valresultatet offentliggjordes.

Kiribati – som består av en ö och 32 atoller längs ekvatorn i Stilla havet – är med havsytan inräknad elva gånger så stort som Sverige. Landytan motsvarar dock bara drygt halva Öland.

Presidenten har stor makt, förutom att vara stats- och regeringschef utser hen alla landets domare samt regeringen. Vem som ska få kunna bli president bestäms av parlamentet, som utser kandidaterna.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Rapport kring färjeolycka inte för alla

ÄMNEN I ARTIKELN

Kiribati

Kina

Stilla havet