Få söker asyl under coronakrisen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
I år har kring 7 000 personer sökt asyl i Sverige. Arkivbild.
Foto: Susanne Lindholm/TT
I år har kring 7 000 personer sökt asyl i Sverige. Arkivbild.

Coronapandemin märks tydligt på antalet asylsökande. Under det första halvåret i år sökte omkring 7 000 personer asyl i Sverige. Det är en minskning med 30 procent jämfört med motsvarande perioder 2018 och 2019, skriver Sydsvenskan.

– Det är svårt att resa i dessa tider. Dessutom var det relativt få som sökte asyl i Europa redan innan coronakrisen kom, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket, till tidningen.

Migrationsverket har tidigare räknat på att om reserestriktionerna börjar lättas i sommar så skulle 21 000 asylsökande komma hit i år. Men om det blir fortsatt svårt att resa i sommar och under hösten bedöms den siffran bli avsevärt lägre.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN