Greta Thunberg-feber i London: ”Folk vill komma och hylla henne”

avPetter J Larsson

LONDON.  Efter påven och EU-parlamentet. 

Nu har Greta Thunberg-febern spridits till London.

Här möter hon demonstranter och politiker – och tokhyllas på scen.

– De senaste månaderna har gått så snabbt att jag inte riktigt förstått vad som hänt, säger 16-åringen.

De senaste veckorna har Greta Thunberg talat i EU-parlamentet i Strasbourg och träffat påven i Vatikanen. Nu har hon rest till London – med ett tydligt budskap till brittiska politiker.

1 av 9 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Greta Thunberg i London idag.

– I alltför lång tid har makthavarna kommit undan med att inte göra någonting alls för att bekämpa klimatkrisen och den ekologiska krisen, men vi ska se till så att de inte kommer att komma undan med det mer, talade Greta inför ett tusental demonstranter på söndagskvällen.

Helt utsålt

På måndagen kliver 16-åringen in på en scen i Friends House mittemot Eustons station – till ett enormt jubel från tusentalet i publiken. Varenda stol har sålts ut och flera fans står och väntar utanför i hopp om att ändå få komma in. Team från de stora brittiska tv-kanalerna är på plats och fotografernas kameror smattrar konstant mot den unga miljöikonen från Stockholm.

– Det är svårt att förstå vad som hänt de senaste månaderna. Det har gått så snabbt att jag inte riktigt hunnit sitta ner och tänka igenom vad det är som hänt, säger Greta.

Över 1000 gripna i protester

Den senaste veckan har klimataktivister ledda av gruppen Extinction Rebellion (”Utrotningsuppror”) blockerat vägar, korsningar och transportmedel över den brittiska huvudstaden. Över 1000 demonstranter har hittills gripits på åtta dagar och Londonpolisen har begärt förstärkning för att kunna hantera situationen. Under måndagen har ett hundratal personer i vit-röda ansiktsmålningar lagt sig ner på Naturhistoriska Muséets golv i en halvtimmeslång ”massdöd” för att väcka uppmärksamhet åt utdöende djurarter.

– Personligen så stöttar jag Extinction Rebellion, säger Greta.

– Jag tycker att det de gör är bra, för vi måste agera nu och jag tycker att civil olydnad är viktigt för att visa att detta är en akut nödsituation.

– Vi måste göra allt vi kan för att sätta press på makthavarna och framförallt att skapa en debatt så att folk blir medvetna om vad som händer så att de också kan sätta press på de som sitter vid makten.

Talade inför ett tusental

Greta, som går ut till stående ovationer, hade knappt kommit av tåget på söndagskvällen innan hon anslutit till demonstrationerna. Hon dök upp på en scen i Marble Arch, där demonstranterna upprättat en tältstad – och hyllades även där av tusentalet personer i publiken.

– Mänskligheten står just nu i ett vägskäl. Vi måste välja vilken väg vi vill ta. Hur vill vi att framtidens levnadssituationer för alla levande varelser ska vara? Vi har samlats här i London i dag och folk har samlats över hela världen, för att visa att vi valt vilken väg vi vill gå och nu väntar vi på de andra att följa vårt exempel, sa Greta.

– Det är vi som gör skillnad. Vi, människorna i Extinction Rebellion och barnens skolstrejk för klimatet, gör skillnad. Det borde inte behöva vara så men eftersom ingen annan gör någonting så måste vi göra det. Och vi kommer inte att sluta kriga för vår planet, för vår framtid och för våra barn och barnbarns framtid.

Filmstjärnan med i protesterna

Londons polischef Cressida Dick har sagt att hon under sina 36 år som polis inte sett en enskild polisinsats leda till så många gripna som i protesterna där bland andra brittiske OS-kanotguldmedaljören Etienne Stott, 39, och filmstjärnan Emma Thompson, 60, deltagit. Miljöminister Michael Gove säger i en BBC-intervju att han förstår budskapet.

– Jag oroar mig i bland över några av de scener vi sett och om aktiviteten som sker, säger han.

– Så jag tycker att det är lämpligt för folk att göra sina känslor hörda men jag tycker också att vi förstått budskapet, vi förstår att det måste ageras.

Möter politikerna

Under tisdagen möter Greta Thunberg Gove, labourledaren Jeremy Corbyn och flera andra partiledare och politiker i det brittiska underhuset.

– Den stora frågan är huruvida vår premiärminister (Theresa May) ska komma, vi sätter press på henne att komma, säger förre Green Party-ledaren Caroline Lucas till Aftonbladet.

– Gretas huvudsakliga budskap är alltid att vi måste säga sanningen, oavsett hur obekväm och besvärlig den än är när det kommer till klimatkrisens akuthet. Hon fokuserar alltid på sanningen och det skär igenom allt skit som man hör från så många politiker.

"Londonborna älskar verkligen henne"

Lucas var också med i Gretas framträdande i Euston – och var imponerad av den unga svenskan.

– Man kan se på mottagandet från Londonborna att folk verkligen älskar henne och vill lyssna på henne. Jag tror att det beror på att hennes historia är så inspirerande, säger Lucas.

– Om man någonsin tvivlar på att bara en person kan göra skillnad så behöver man bara titta på Greta för att se att vi alla kan göra skillnad.

– Vi kan inte lägga allt det här på en 16-årings axlar men med det sagt så är hon ju så symbolisk för denna rörelse och det hon uppnått är någonting som jag tror att folk vill komma och hylla henne för.

ARTIKELN HANDLAR OM

London