EU-valet 2019

”Det räcker nu, Corazza Bildt”

Stort moderatbråk efter EU-petningen: ”Hon är ju bitter”

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NYHETER

Anna Maria Corazza Bildt har riktat svidande kritik mot Moderaterna efter att hon petats från listan till EU-valet nu i maj.

Hennes ”bittra uttalanden” får exministern Lena Adelsohn Liljeroth att gå i taket.

– Jag tycker inte hon har rätt.

I november stod det klart att Anna Maria Corazza Bildt petas från Moderaternas lista till EU-valet om några veckor. Enligt en ­källa till Aftonbladet var skälet ”vredesutbrott och taskig behandling av personal”.

Anna Maria Corazza Bildt ställde sig oförstående till anklagelserna och menade att det handlade om avundsjuka.

– Jag är stark och starka kvinnor behövs inom politiken. Se bara på Anna Kinberg Batra, man känner sig hotad av sådana kvinnor och vill trycka ned dem. Så uppenbarligen finns det några som uppfattar mig som ett hot just eftersom jag är stark, sa hon till Aftonbladet i november.

Även i en intervju i Expressen riktade Anna Maria skarp kritik mot partiet.

– Det finns fantastiska, starka kvinnor inom Moderaterna. Problemet är att det inte samtidigt finns en kultur som lyfter fram starka kvinnor i partiet. Din plats är i stället beroende av män som är runt omkring. Det är alltid den där klicken av män som styr hur långt du ska gå – och hur du ska gå ­vidare. 

”Blev ledsen och arg”

Corazza Bildts kritik mot M får Lena Adelsohn Liljeroth, tidigare kultur- och idrottsminister (M), att gå i taket.

”Anna Marias olika ­bittra uttalanden om gubb­välde inom vårt parti känner jag inte igen – och jag har varit medlem sedan 1970! Snarare har politiken erbjudit kvinnor fler möjligheter än t ex näringslivet och idrotten”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

För Aftonbladet utvecklar Lena Adelsohn Liljeroth vad hon menar.

– Jag blev ledsen och jag blev arg. Jag har varit medlem sedan 1970 och det är nästan femtio år och jag tycker inte hon har rätt i det där. Hon kan vara arg, ledsen och besviken och allt. Men har man suttit tio år i EU-parlamentet och tycker att man själv har gjort en bra insats bör man vara glad och nöjd över det. Och det är inte givet att man får sitta där hur många perioder som helst, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

– Jag känner inte igen mig i den bild hon målar upp att det skulle vara en liten klick och att det ­skulle vara ett gubbigt parti. ­Sedan är samhället inte jämställt och det finns fortfarande patriarkaliskt välde på många håll, men det är en helt annan sak.

Tycker att det var fel

Adelsohn Liljeroth menar att det är svårare för kvinnor att ta sig fram på andra områden än inom politiken.

– Det som var min poäng var trots allt att inom politiken har kvinnor haft det mycket lättare att göra ­karriär på egna meriter. Och det berömda glas­taket är inte alls lika ­påtagligt som det är i näringslivet framför allt men även i idrotten. Man kan kritisera mycket men där tyckte jag att Anna Maria hade fel och därför skrev jag inlägget.

Du skrev att hon verkar bitter?

– Ja, men hon är ju det. Och det har hon gett uttryck för i flera intervjuer och hon har kallat till presskonferenser och meddelat vad hon tycker. Men nu tycker jag att det räcker. Det har framkommit tidigare. Och jag tycker det var onödigt och fel.

När Aftonbladet når ­Anna Maria Corazza Bildt avböjer hon att kommentera Lena Adelsohn Liljeroths kritik eftersom de är ”nära vänner”.  Corazza Bildt skriver att hon ska ta det direkt med Lena Adelsohn Liljeroth ”per telefon”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

EU-valet: Alla datum att hålla koll på

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Anna Maria Corazza Bildt

EU-valet

Moderaterna

Lena Adelsohn Liljeroth

AB Voice