Svenska Julia var bakis – orsakade panik på Heathrow

Personalen fruktade det värsta

LONDON. Bakfyllan misstogs för coronasymtom.

Då orsakade svenska Julia panik på Heathrow – och sattes i karantän.

– Jag försökte förklara att jag bara var trött och bakis, säger Julia Walentin, 26.

Göteborgskan och hennes kompis Dina, 26, från Stockholm hade mellanlandat i Singapore på väg hem från sin semester i Kambodja i förra veckan. Där hade de firat av en bra semester med en sen kväll och många drinkar. Några för många – speciellt med tanke på att de behövde vara på flygplatsen klockan 6 morgonen därpå.

Vännerna Dina och Julia i baren i Singapore – där allt började.
Vännerna Dina och Julia i baren i Singapore – där allt började.

På planet till London, där Julia bor och studerar, fick hon huvudvärk. Hon bad flygpersonalen om att få flyttas till businessklass eftersom hon mådde illa och behövde någonstans att ligga.

– Det var inte så att jag försökte lura någon utan jag kunde verkligen inte stå upp, säger Julia.

Men i stället för en uppgradering fick personalen panik – och fruktade att Julia hade smittats med coronaviruset.

– Jag försökte förklara att jag bara var trött och bakis men de flyttade bort alla på min rad och fick mig att ligga ner, vilket var asgött, säger hon.

– De satte även på mig en mask och började ta min temperatur. Termometern visade på 40,3 och jag kan verkligen tänka mig att jag hade det just då.

”Satte på sig dubbla masker”

Dina, som mådde bättre, fick svara på frågor om deras resa.

– De tog in mig till det lilla rummet där de värmer mat och började förhöra mig om var vi varit, om vi varit sjuka och vem vi varit i kontakt med, säger Dina.

Resan tog 14 timmar men vännerna säger att det kändes som 40. En gång i halvtimmen kollades deras temperaturer. En av flygvärdinnorna tog på sig dubbla ansiktsmasker och fick som uppgift att se till Julia under resten av resan.

– En gång när Julia sov stod hon bara där och stirrade. Jag frågade vad som stod på och hon sa att ”jag kollar bara om hon andas. Tror du att hon behöver syre?” säger Dina, som ruskat till Julia för att visa att hon var vid liv.

Vännerna försökte säga att det bara rört sig om en Singapore sling som blivit några glas för många men ville också respektera säkerhetsläget i världen som förändras under deras dryga två veckor i Asien.

– Vi hade ju inte följt nyhetsrapporteringen ordentligt när vi var i Kambodja, säger Dina.

– Så vi visste inte att det blåst upp så mycket den senaste tiden, med så höjd beredskap.

Dina och Julia på Heathrow innan resan påbörjades.
Dina och Julia på Heathrow innan resan påbörjades.

När planet landade på flygplatsen Heathrow skulle det bli värre. Alla på planet fick fylla i olika papper om var de varit och hur de mådde.

– Alla tittade så himla argt på mig, man ville bara sjunka ner i sätet hela tiden. När jag gick upp för att gå på toa så kändes det som att jag var pesten själv och alla bara ”där kommer hon”, säger Julia.

– Det hade redan varit en 14-timmarsresa. Att lägga till extra tid för att någon klantig tjej fått coronavirus, nej de var inte glada på mig.

De två svenskorna hölls kvar på planet till sist innan de leddes ut av läkare och fyra brandmän i skyddsdräkter.

– De hade rökdykardräkter och hjälmar. Man började undra om man exploderar eller börja brinna av coronaviruset? säger Dina.

– Läkarna hade också ett slags stort plastvisir på sig.

Fördes till Heathrows ”spökhotell”

Sedan fick de sitta längst bak i en flygplatsbuss som förde dem till ett karantänsrum där de blev upphämtade av ambulans och förda till det hotell som stängts ner och gjorts om till Heathrows tillfälliga coronamottagning.

– Det var provisoriska betongväggar runt hela hotellet. Som i (zombieserien) ”Walking Dead” när de byggt upp ett nytt camp, fast vi var zombierna, säger Dina.

I den hemliga byggnaden satt enligt vårdarna redan flera personer som smittats och de fick vänta på sin tur att testas med en provsticka långt ner i halsen och upp i näsan.

– Läkarna var jättegulliga men de såg också ut som att de skulle åka till rymden efter vår undersökning, säger Julia.

– Jag sa att ”jag vill bara säga att vi var ute i går och firade och jag mådde jättedåligt men jag är inte sjuk, så kan jag inte bara få åka hem?”. Och de sa att det kommer inte på frågan så vi fördes till ett rum i det här spökhotellet.

Beställde Corona-öl

Hotellets reception hade täckts av plywoodskivor, det luktade klor överallt och rummet var iskallt eftersom ventileringssystemet stängts av för att minska smittorisken. Men vännerna fick beställa vad de ville ur hotellrestaurangen.

– Jag beställde fish and chips och två Corona-öl, säger Dina.

– Instruktionerna när vi skulle beställa mat var att personalen skulle knacka tre gånger på dörren, sen skulle vi vänta i en minut innan vi fick plocka maten. Resterna skulle läggas i en orange plastpåse som skulle stoppas i en annan orange plastpåse och ställas utanför dörren.

– Det var så mycket regler, det var så läskigt, så apokalyptiskt.

De beordrades till 14 dagars karantän men bådas temperatur låg nu på 36 och snart hade vännerna lyckats övertala personalen om att få sitta av de två veckorna i Julias Londonlägenhet.

– Läkarna sa att vi skulle hålla fönstren öppna när min pojkvän körde oss hem. Om jag ville krama honom skulle jag hålla andan och vända mig med ansiktet från honom, säger hon.

– Nu väntar vi bara på våra testresultat.

Svenska Julia, 26, bor och studerar i London.
Svenska Julia, 26, bor och studerar i London.

PODD Därför skapar coronaviruset panik

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE