Låg bakom krisen – nu kan Apotekstjänst bli räddningen

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Magnus Jansson Klarin/TT
Region Uppsala bunkrar inför ett eventuellt coronautbrott.

Region Uppsala ser över sina förråd av material inför ett eventuell utbrott av coronaviruset, och redan är vissa artiklar helt slut.

– Det finns inte ett enda munskydd att få tag på just nu. De är slut i hela världen, säger Björn Kardell, avdelningschef för transport- och logistik på förvaltningen Fastighet och service.

Spridningen av coronaviruset fortsätter också att sprida skräck i både Sverige och världen, samtidigt har flera av landets regioner börjat kraftsamla inför ett eventuellt utbrott på hemmaplan.

Redan i går kunde Aftonbladet rapportera om den stora övningen som Försvarsmakten, MSB och Folkhälsomyndigheten genomfört tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Påbörjades ett krislager under materialkrisen

I samband med den långdragna materialkrisen som drabbade Region Uppsala, och övriga regioner i den så kallade femklövern, togs beslutet att bygga upp ett krislager av material.

Nu har också Region Uppsala börjat se över möjligheterna att bunkra upp ytterligare för att klara av ett eventuellt utbrott av coronaviruset.

– Under materialkrisen togs ett beslut att bygga upp ett så kallat krislager. Det som händer nu är att Varuförsörjningen hör sig för bland de fem regionerna i femklövern för att se om det kan komma att bli några brister i och med coronaviruset, säger Björn Kardell, avdelningschef för transport- och logistik.

Innebär det att ni kommer att bunkra upp ännu mer?

– Det kommer vi att göra, framförallt när det handlar om engångsartiklar där åtgången är stor, och där det finns risker att de kan ta slut på marknaden. En del av sjukvårdsmaterialet tillverkas just i Kina, och nu när produktionen påverkas kan det komma att ta slut.

Är det några artiklar som redan nu är svåra att få tag på?

– Det finns inte ett enda munskydd att få tag på just nu. De är slut i hela världen. Förhoppningsvis kan vi få någon leverens inom ett par veckor, men det är för tidigt att säga.

Vilken typ av artiklar är det som ni främst buffrar upp med?
– Främst handlar det om enklare förbrukningsmaterial. Förutom munskydd är det bland annat kräkpåsar, operationsförkläden och en viss typ av tvättlappar. Vi har dock inte så stort lager att vi kan buffra hur mycket som helst.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Björn Kardell, logistikchef vid Region Uppsala.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Apotekstjänst kan bli räddningen för regionerna.

Apotekstjänst kan komma att rädda sjukvården

Den tidigare så ifrågasatta leverantören Apotekstjänst AB, som låg bakom den stora materialbristen som lamslog stora delar av sjukvården i höstas, kan nu komma att bli räddningen på de fem regionerna.

– Det finns ungefär 18 000 olika artiklar som vi använder inom Region Uppsala, av dessa har Apotekstjänst ett lager på ungefär 8 000 artiklar. Skulle det bli en kris kan Apotekstjänst lager bli väldigt viktigt, fortsätter Björn Kardell.

Hur kommer det att fungera rent praktiskt?

– Om det skulle bli aktuellt skulle alla chefsläkare i den här så kallad femklöver tillsammans göra en bedömning om hur detta material kan användas på bästa sätt.

Regionerna som ingår i femklövern

✔︎ Region Uppsala

✔︎ Region Dalarna

✔︎ Region Västmanland

✔︎ Region Örebro län

✔︎ Region Sörmland

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM