Direktör på storföretag köpte sex i Södermalmslägenhet

”Jag mår mycket dåligt över det här men får stå mitt kast”

41 män greps i en uppmärksammad insats mot prostitution i Stockholm.

En av dem är personaldirektör på ett av Sveriges mest kända storföretag, kan Aftonbladet nu avslöja.

Mannen är en av flera näringslivstoppar som fastnat i härvan.

I månadsskiftet januari och februari gjorde polisen över 40 tillslag mot misstänkta lägenhetsbordeller i Stockholms innerstad.

Aftonbladet kan nu avslöja att en av männen som togs av polis är en högt uppsatt chef på ett stort svenskt företag. Mannen är personaldirektör i det börsnoterade bolaget, och har därmed ansvar för flera tusen anställda. Han sitter även i miljardbolagets ledningsgrupp.

– Jag mår mycket dåligt över det här. Jag har gjort något som man inte ska men får väl på något sätt stå mitt kast. Jag har aldrig gjort något sånt här tidigare, säger han till Aftonbladet.

Har du berättat om detta för din arbetsgivare?

– Nej, det har jag inte gjort.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har ett långt cv inom näringslivet med flera höga chefspositioner. Han har även medverkat i medier och bland annat talat om företagsvärderingar.

Poliserna Elin Sjögren och Linnea Horgby ledde insatsen
Poliserna Elin Sjögren och Linnea Horgby ledde insatsen

Personaldirektören dömdes via strafföreläggande till 50 dagsböter. Hans höga inkomst gjorde att storleken på böterna landade på maxbeloppet 1 000 kronor – totalt 50 000 kronor.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att flera av de män som greps under insatsen har toppositioner inom finans- och näringslivet:

  • En bankchef i 60-årsåldern på Östermalm i Stockholm dömdes till 50 dagsböter, totalt 45 500 kronor
  • En Sverigechef för ett internationellt börsnoterat företag bosatt i södra Sverige dömdes till 50 dagsböter, totalt 40 500 kronor
  • En ”toppekonom” i 60-årsåldern, flitigt förekommande i media, dömdes till 50 dagsböter, totalt 32 500 kronor

– Många av männen har aldrig varit i kontakt med polisen tidigare och det blir väl en chock för dem. Framförallt om de har en familj som kan få reda på det här, sa polisen Elin Sjögren till Aftonbladet tidigare i februari.

Fick kontakt på sexsajt

Personaldirektören hade besökt samma lägenhet som den så kallade ”toppekonomen”. ”Toppekonomen” uppgav senare i förhör att han svarat på en annons på en sexsajt, något som flera andra personer som greps också berättat om.

De flesta av männen erkände brott och dömdes likt personaldirektören via strafföreläggande.

 

De som nekade riskerar nu åtal och rättegång.

En av dem som nekat är en man i 30-årsåldern, som misstänks för försök till köp av sexuell tjänst. Polisens spanare såg honom stå och vänta utanför en av de aktuella lägenheterna. Spanarna fattade misstankar, grep honom och kollade igenom hans mobiltelefon. I den fanns en konversation med ett nummer som gick till en profil på en sexsajt.

Ur polisens förundersökning mot mannen i 30-årsåldern.
Ur polisens förundersökning mot mannen i 30-årsåldern.

Under den riktade insatsen kom polisen i kontakt med prostituerade från Rumänien, Polen, Venezuela, Litauen, och Dominikanska republiken. Polisen Linnea Horgby berättade nyligen för Aftonbladet att många blivit lurade, lockade eller tvingade till Sverige:

– Vi träffade sju kvinnor, en man och en transperson som var mellan 18 och 30 år.

Läs polisens Facebook-inlägg om insatsen här:

Publisert:

LÄS VIDARE