Sh bygg först i landet – menssäkrar arbetsplatsen

avMagnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Sara Mentzer, marknadsansvarig på Sh bygg.
Foto: Rebecka Ell
Sara Mentzer, marknadsansvarig på Sh bygg.

På torsdag inviger Sh bygg landets, och kanske hela världens, första menssäkrade byggbod.

”Jag tror faktiskt att vi är först i världen också”, säger Sara Mentzer, marknadsansvarig på Sh bygg.

Sh bygg är första byggföretaget i landet att menssäkra sina arbetsplatser. På torsdag inviger byggjätten den historiska byggboden som förmodligen också är den första av sitt slag i världen.

– Vi är först i branschen, och jag tror faktiskt att vi är först i världen också, säger Sara Mentzer, marknadsansvarig på Sh bygg som med all säkerhet kan stoltsera med att man är första byggföretag i Sverige att menssäkra sina arbetsplatser.

– Det finns heller inget annat företag i Uppsala som har menssäkrade arbetsplatser, men det hoppas jag att det ska bli ändring på. Nästa steg i vår satsning är att vi vill utmana hela branschen och alla företag i Uppsala.

Varför gör ni den här satsningen?
– Vi tycker att det ska vara en självklarhet, precis som att det finns toalettpapper på toaletten, ska det också finnas tamponger, mensskydd, bindor och sanitetspåsar.

Foto: menssakrad.se/Privat
Annika Svensson, platschef på Sh bygg, gillar företagets nya satsning.

”Det behöver finnas en förståelse för människors olika behov”

En som gillar satsningen är Annika Svensson som jobbar som platschef på SH bygg.

– Jag tycker att det är bra att de valde att hoppa på den här kampanjen, förhoppningsvis blir det också ringar på vattnet – att fler företag tar efter, säger Annika Svensson som ändå var lite avvaktande till en idén när hon först hörde talas om den.

– Först tyckte jag nog det kändes lite pinsamt. Mens är man ju inte van att prata om offentligt direkt. Men sedan insåg jag att erfarenhet och information är nödvändigt, det behöver finnas en förståelse för människors olika behov.

Är det extra problematiskt att inte ha någon fast arbetsplats?
– Det är ett bekymmer med tillgång till bra toaletter i bygg- och anläggningsbranchen, det har jag reflekterat över många gånger. Det är ju ofta tillfälliga arbetsplatser, och därmed extra krångligt när man har mens och känner ett stort behov av att kunna sköta sin hygien även på arbetstid, fortsätter Annika Svensson som känner sig mer trygg i och med de nya byggbodarna.

– Det är en ganska utsatt situation om man måste be om speciallösningar för att man har mens. Nu när alla toaletter blir mer anpassade för olika behov kommer det också att kännas tryggare.

Ett samarbete med ”My Period is Awesome”

Idén till att menssäkra arbetsplatserna kom från en av SH byggs jurister som hade fått syn på projektet ”My Period is Awesome”.

– Han berättade om det här projektet, som är internationellt, och när vi tittade närmare på det så kändes det helt rätt rätt. Det ligger helt i linje med hur vi vill jobba, säger Sara Mentzer.

Hur har satsningen tagits emot bland kollegorna?
– Mottagandet har varit lite som jag själv reagerade när jag hörde om det först, ”varför har jag inte tänkt på detta tidigare”. Efter att vi berättade om satsningen är det många som har hört av sig och vill hjälpa till på olika sätt, både män och kvinnor, och det känns jättekul.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Mens