SKR vill ändra reglerna för socialtjänsten

Av:  TT

Anders Knape är ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner. Arkivbild.
Anders Knape är ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner. Arkivbild.

Coronavirusets följder får stora konsekvenser för socialtjänsten, skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Organisationen vänder sig till regeringen med krav på omedelbara ändringar och undantag från dagens regelverk för att jobba mot smittspridningen.

"Socialtjänsten befinner sig i en akut situation och behöver få ökade befogenheter för att kunna säkerställa att smittspridningen minskas och att insatser effektiviseras", säger Anders Knape, ordförande för SKR, enligt ett pressmeddelande.

En förändring rör att socialtjänsten tillfälligt ska få samma möjligheter som hälso- och sjukvården att kunna prioritera. Individer som bedöms vara i störst behov av stöd och insatser ska kunna ges företräde, enligt SKR.

Enligt Knape vill SKR samtidigt minska riskerna och använda resurser på bästa sätt.

"Då kan socialtjänsten tvingas till att göra tillfälliga prioriteringar, det behöver vi nu säkerställa att vi har lagligt stöd för".

SKR vill bland annat också kunna fördröja, ändra eller tillfälligt riva upp gynnande beslut. Organisationen vill även ha lättnader i kommunens ansvar för socialtjänstinsatser vid vissa boenden för äldre och funktionsnedsatta, klargöranden om rätten att införa besöksförbud i vissa särskilda boenden samt möjlighet till förlängd utredningstid inom den sociala barn- och ungdomsvården.

Publisert:

LÄS VIDARE