Efter plastpåseförbudet på Möllan – nu tar Malmö stad nästa steg

avAftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Först försvann plastpåsarna från Möllan.

Nu tar Malmö stad ytterligare ett steg i plastkampen.

Tillsammans med flera andra europeiska städer skriver kommunen nu under en deklaration som lovar att minska plastnedskräpningen.

Att Malmö vill minska användningen av engångsplast är ingen hemlighet. Redan i våras blev Malmö stad första kommunen i Sverige att införa förbud mot plastpåsar vid torghandel.

– Plastpåsarna trasas sönder och följer med ut i avlopp. Där får fiskar i sig plasten och slutligen får vi i oss det, i form av mikroplast, när vi äter, sa kommunalrådet Andreas Schönström (s), till Aftonbladet då.

Nu tar Malmö stad nästa steg i ambitionen att göra kommunen plastfri. Tillsammans med Eurocities, ett nätverk där Malmö är en av ca 140 medlemsstäder, uppmanar man nu till minskad spridning av plastavfall i naturen. Att underteckna deklarationen är ett sätt för Malmö att synliggöra stadens arbete med att minska användningen av plast och minska plastnedskräpningen, skriver Malmö kommun i ett pressmeddelande.

I åtagandena ingår att leva upp till konkreta mål för hur plastnedskräpningenen ska minska till år 2021, minska användandet av onödiga plastartiklar, arbeta med det lokala näringslivet för att minska användandet av engångsplast och att arbeta för minskad plastnedskräpning bland Malmöborna.

– Mängden plastavfall i världen är på oacceptabla nivåer. Det krävs att alla drar sitt strå till stacken. Malmö har redan påbörjat utfasningen av plast där den inte behövs och kommer göra ännu mer framöver, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i miljönämnden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

EU