Norge: Jensen pressas sätta hårt mot hårt

Av:  TT-NTB

Det är politiska ödesdagar i Norge. Nu pressas FRP-ledaren Siv Jensen allt hårdare av sina egna att lämna Erna Solbergs (Høyre) regering efter beslutet att låta en kvinna som 2013 rest till ett IS-kontrollerat område i Syrien, återvända till Norge med sina två barn.

– Nog är nog, nu måste FRP lämna regeringen, säger Frank Sve, till Aftenposten.

Sve är en av fyra distriktsledare för Fremskrittspartiet (FRP) som på söndagskvällen kräver att Jensen lämnar den borgerliga fyrpartiregeringen.

Jensen och Solberg ska träffas under måndagen för att överlägga om en kravlista som FRP uppges ha arbetat intensivt med de senaste dagarna. Enligt tidningen Dagens Næringsliv innehåller kravlistan fler punkter än de som är kopplade direkt till kvinnan som förts hem från Syrien.

Många år i Syrien

Den 29-åriga kvinnan har hämtats hem till Norge från Syrien. Hon nekar till straffrättsligt ansvar för att ha varit med i jihadistiska terrorrörelser.

Enligt hennes advokat vill kvinnan samarbeta med säkerhetspolisen.

– Det har planerats för en omfattande förhörsprocess den allra närmaste framtiden, sade advokaten Nils Christian Nordhus på en presskonferens på söndagen.

Nordhus meddelade också att kvinnan gått med på att låta sig häktas i fyra veckors tid.

Kvinnan reste till ett IS-kontrollerat område i Syrien 2013 och gifte sig med en man som stred för rörelsen. Hon har tidigare hävdat att hon inte reste till Syrien frivilligt och att hon i flera år har försökt lämna landet. Hon anklagas av PST, den norska säkerhetspolisen, för samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS.

Vårdas på sjukhus

Norges regering fattade beslut om att hämta hem kvinnan och hennes två barn med hänvisning till att ett av barnen, en femårig pojke, var sjukt. Ett av regeringspartierna, högerpopulistiska FRP blåste då upp till strid med anledning av beslutet.

Kvinnan och barnen landade i Norge i fredags och barnen vårdas för närvarande på sjukhus.

Publisert:

LÄS VIDARE