Tim fick permission från psyket – tog sitt liv samma natt

Kördes hem till tom lägenhet efter första elchocksbehandlingen

JÖNKÖPING. ”Patienten har vid dagens samtal självmordstankar, men inga tydliga planer.”

Den noteringen gjorde läkarteamet i Tim Blomqvists journal en fredagseftermiddag. De beviljade honom också permission över helgen.

Samma natt tog 23-åringen sitt liv.

– Om de inte hade tagit in honom så hade det här aldrig hänt, säger mamma Pamela.

Det är mitt i natten och himlen är ljus som den bara blir när sommaren är som bäst. Tim och hans storebror Cliff håller om varandra och ler in i kameran.

Då bilden togs hade det bara gått en kort stund sedan bandet Rainbow avslutade jättefestivalen Sweden Rock i Sölvesborg.

– Han var så glad den helgen. Hans genuina skratt var tillbaka. Det var väldigt härligt att höra det, säger Cliff.

Tim och hans storebror Cliff på festivalen. De håller om varandra och ler in i kameran.
Tim och hans storebror Cliff på festivalen. De håller om varandra och ler in i kameran.

Han och Tim reste till musikfesten i Blekinge tillsammans med systern Lina och mamma Pamela.

– Det var en julklapp till hela familjen, säger Pamela.

– Tim verkade verkligen njuta av att vara där. En gång sa han till mig: ”Det är ju såhär livet ska vara”.

En vecka senare var Tim död. Under den korta perioden hade den omtänksamma och ordentliga 23-åringen blivit tvångsintagen på psykiatrisk klinik, fått elchocksbehandling och sedan beviljats helgpermission.

– Det var så mycket som gick fel. Jag fattar inte att sådana här saker kan hända inom vården, säger Pamela.

Tim Blomqvist.
Tim Blomqvist.

2018 flyttade Tim tillbaka till hemstaden Vetlanda efter några år på andra orter. Han hade jobbat hårt i långa perioder. Pamela tror att sonen var utbränd.

– Han arbetade ett tag på järnvägen i Östersund. Tanken var att han skulle jobba en vecka och sedan vara ledig nästa. Men så blev det inte. Tim jobbade hela tiden, säger hon.

De anhöriga märkte att Tim förändrades. Han blev dämpad och tyst. I samtal med sina närmaste berättade han ibland om sökandet efter mening.

– Då och då sa han att han inte visste vad det var för poäng med att gå upp på morgnarna, jobba och sedan gå hem och kolla på tv, säger Pamela.

– Jag tror att han var lite vilsen i tillvaron.

Under vintern 2019 var Tim hemma från jobbet i flera omgångar. Arbetsgivaren godtog dock inte sjukskrivningen, vilket oroade honom.

I början av april fick han antidepressiv medicin utskriven i låg dos.

– Vi i familjen tyckte att det verkade som att han började må bättre av tabletterna. Men det gick långsamt, säger systern Lina.

Några veckor senare kom ett rejält bakslag. Då gick företaget som Tim arbetade på i konkurs. 23-åringen var vid den här tiden sjukskriven för svår depression, men läkarna krävde att han skulle söka jobb på deltid.

– Tim mådde jättedåligt av den pressen. Kraven han hade på sig gjorde att han inte orkade göra någonting, säger Pamela.

Mamma Pamela: Om de inte hade tagit in honom så hade det här aldrig hänt.
Mamma Pamela: Om de inte hade tagit in honom så hade det här aldrig hänt.

Veckan efter Sweden Rock tog sig Tim till den psykiatriska mottagningen i Eksjö. Han ville bli sjukskriven på heltid och få läkemedelsdosen höjd, i hopp om att det skulle få honom att må bättre. Men läkaren han träffade började prata om elchocksbehandling, ECT. Enligt Pamela gjorde det honom upprörd.

– Han ringde och sa: ”De vill sätta elektroder i hjärnan på mig”. Han var väldigt arg.

Dagen då proceduren skulle inledas dök inte Tim upp på kliniken. Han gick heller inte att nå på telefon. En patrull skickades ut för att hämta honom i bostaden. Sedan fattade läkare beslut om tvångsvård.

I journalen står det:

”Bedöms lida av en svår depressiv episod med förhöjd suicidrisk.”

Systern Lina, storebrodern Cliff och mamma Pamela.
Systern Lina, storebrodern Cliff och mamma Pamela.

På morgonen den 14 juni fick Tim den första ECT-behandlingen. Efter det sa han till läkarna att han kände sig helt frisk. Tim uppgav också att han vantrivdes på avdelningen och ville hem. Vårdteamet fattade det ödesdigra beslutet att bevilja honom permission.

– Jag hade sagt till nattpersonalen att jag aldrig sett Tim må så dåligt tidigare. Men det finns inte med i journalerna, säger Pamela.

Brodern Cliff lägger till:

– När Tim först kom in till sjukhuset skrev läkarna att han inte hade några självmordstankar. När han släpptes ut bedömde de att det fanns en självmordsrisk. Ändå gav de honom permission. Jag kan inte fatta det.

Utan att de anhöriga fick veta något skickades Tim hem till sin tomma lägenhet. Några timmar senare tog han sitt liv.

Familjen är mycket kritisk till vården som Tim fick.

– Elchocker borde vara en sista åtgärd efter att man testat allt. Han hade behövt medicin och stöd. I stället bara släppte de ut honom. Alltihop är så hemskt, säger Lina.

– Tim tillhörde psykiatrin i fyra dagar. Det var när han blev inskriven där som han föll över kanten, säger Cliff.

– Han hade aldrig tidigare sagt något om att han hade självmordstankar. Om sjukvårdspersonalen hade lyssnat på Tim och läst hans journaler så skulle han ha han levt i dag. Det är jag säker på.

Psykiatriska akutmottagningen i Jönköpings län.
Psykiatriska akutmottagningen i Jönköpings län.

Det inträffade har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Utredningen är inte färdig, men länssjukhuset Ryhov har skickat in sitt svar till myndigheten. Där identifieras ett flertal brister i hanteringen av Tims fall. Sjukhuset skriver bland annat att det behövs bättre rutiner gällande permissioner och ECT-behandlingar av självmordsbenägna patienter.

Aftonbladet har sökt Elin Roos af Hjelmsäter, chefläkare i region Jönköpings län. Hon vill inte låta sig intervjuas, men har lämnat ett skriftligt uttalande:

”Vi kan inte kommentera det enskilda fallet av sekretesskäl. Vi har utrett händelsen och identifierat åtgärder i syfte att förbättra vården. Fortsatt arbete pågår med permissionsprocessen, övriga identifierade åtgärder är genomförda.”

Publisert:

LÄS VIDARE