Coronaviruset har nått Europa – tre fall i Frankrike

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tre personer i Frankrike har insjuknat i coronaviruset.

Det är de första bekräftade fallen i Europa – men fler är att vänta, enligt den franska hälsoministern Agnès Buzyn.

I Kina hålls hela städer isolerade samtidigt som dödssiffran stiger.

En 48-årig man vårdas på sjukhus i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Han hade återvänt från en affärsresa i Kina när han sökte hjälp, uppger Agnès Buzyn på en presskonferens, skriver Reuters. Mannen ska ha dragit på sig den fruktade smittan under ett besök i staden Wuhan, där viruset först upptäcktes.

– Han hålls isolerad för att undvika kontakt med andra. Han mår bra, säger hälsoministern.

Den andra smittade personen vårdas på sjukhus i Paris efter ett besök i Kina. Ett tredje fall bekräftades under fredagskvällen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Två av de tre smittade personerna tillhör samma familj.

De flesta fallen i Kina

Dödssiffran har stigit till i 41 personer, rapporterar Bloomberg. Detta efter att ytterligare 15 personer bekräftats döda i den kinesiska Hubei-provinsen. Totalt har 1 287 personer i Kina drabbats av viruset, enligt de kinesiska myndigheterna, och över 1 300 världen över.

De flesta fallen samt alla dödsfallen har upptäckts i Kina men smitta har även konstaterats i tio andra länder. Frankrike är det första i Europa. Smittan har också upptäckts i Australien, Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Nepal och USA.

Myndigheterna i Australien bekräftade på lördagen att en kinesisk medborgare i 50-årsåldern insjuknat och vårdades på sjukhus i Melbourne, enligt australiska ABC.

Ministern: Risk för fler fall

Agnès Buzyn uppger att de franska fallen upptäcktes tidigt, och att det är hög risk att fler fall snart kommer att identifieras i Frankrike och Europa. Patienten i Bordeaux har varit i kontakt med minst tio personer sedan han anlände till Frankrike.

Hälsoministern uppmanar alla som återvänt från resor i Kina och som upplever andningsproblem eller feber att ta kontakt med myndigheterna. Man ska däremot inte omedelbart åka till sjukhus med tanke på spridningsrisken.

– Du måste angripa en epidemi på samma sätt som en brand, genom att snabbt lokalisera källan, säger Agnès Buzyn, enligt Le Parisien.

Nödläge i Kina

Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat nödläge i Kina, men poängterar att epidemin ännu inte är en global kris.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera ett tiotal större städer. Kollektivtrafik och flygplatser har stängts ner. I Wuhan, med 11 miljoner invånare, har i stort sett alla flyg ställts in och de stora vägarna in och ut ur staden har blockerats, skriver Reuters.

Wuhans apotek har brist på mediciner och sjukhusen fylls av oroliga människor. En semesteranläggning håller på att byggas om till ett sjukhus med 1 000 vårdplatser för att möta behovet. Det väntas klart i nästa vecka, enligt statliga medier.

Omkring 40 miljoner människor i Kina påverkas av åtgärderna.

På grund av virusutbrottet har nyårsfirandet i den kinesiska huvudstaden Peking ställts in. Bland annat har Förbjudna staden och flera tempel stängts. Även nöjesparken Disneyland i Shanghai håller tillfälligt stängt och en del av Kinesiska muren har spärrats av.

Falsklarm i Finland

De två personer som sökte vård i finländska Lappland efter att ha upplevt influensasymtom var inte smittade av coronaviruset. Falsklarmet konstaterades efter provtagning.

USA:s smittskyddsmyndighet uppger att 63 personer undersökts och att två personer bekräftats sjuka, båda personer som varit i Wuhan.

Mycket är fortfarande oklart kring det nya coronaviruset, som upptäcktes i slutet av förra året. Exempelvis hur smittsamt och farligt det är. Enligt WHO är de flesta som dött äldre personer som i många fall varit sjuka sedan tidigare, skriver Reuters.

En anställd på ett sjukhus i Wuhan i Kina tar hand om farligt avfall. På sjukhuset behandlas flera personer smittade av coronaviruset.
Foto: Dake Kang / AP
En anställd på ett sjukhus i Wuhan i Kina tar hand om farligt avfall. På sjukhuset behandlas flera personer smittade av coronaviruset.

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Laddar Live Upplevelse
Foto: Ahn Young-joon / AP
Viruset har också upptäckts i Sydkorea.
Publicerad:

LÄS VIDARE