Coronapandemin

Coronaviruset har nått Europa – tre fall i Frankrike

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Tre personer i Frankrike har insjuknat i coronaviruset.

Det är de första bekräftade fallen i Europa – men fler är att vänta, enligt den franska hälsoministern Agnès Buzyn.

I Kina hålls hela städer isolerade samtidigt som dödssiffran stiger.

En 48-årig man vårdas på sjukhus i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Han hade återvänt från en affärsresa i Kina när han sökte hjälp, uppger Agnès Buzyn på en presskonferens, skriver Reuters. Mannen ska ha dragit på sig den fruktade smittan under ett besök i staden Wuhan, där viruset först upptäcktes.

– Han hålls isolerad för att undvika kontakt med andra. Han mår bra, säger hälsoministern.

Den andra smittade personen vårdas på sjukhus i Paris efter ett besök i Kina. Ett tredje fall bekräftades under fredagskvällen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Två av de tre smittade personerna tillhör samma familj.

De flesta fallen i Kina

Dödssiffran har stigit till i 41 personer, rapporterar Bloomberg. Detta efter att ytterligare 15 personer bekräftats döda i den kinesiska Hubei-provinsen. Totalt har 1 287 personer i Kina drabbats av viruset, enligt de kinesiska myndigheterna, och över 1 300 världen över.

De flesta fallen samt alla dödsfallen har upptäckts i Kina men smitta har även konstaterats i tio andra länder. Frankrike är det första i Europa. Smittan har också upptäckts i Australien, Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan, Nepal och USA.

Myndigheterna i Australien bekräftade på lördagen att en kinesisk medborgare i 50-årsåldern insjuknat och vårdades på sjukhus i Melbourne, enligt australiska ABC.

Ministern: Risk för fler fall

Agnès Buzyn uppger att de franska fallen upptäcktes tidigt, och att det är hög risk att fler fall snart kommer att identifieras i Frankrike och Europa. Patienten i Bordeaux har varit i kontakt med minst tio personer sedan han anlände till Frankrike.

Hälsoministern uppmanar alla som återvänt från resor i Kina och som upplever andningsproblem eller feber att ta kontakt med myndigheterna. Man ska däremot inte omedelbart åka till sjukhus med tanke på spridningsrisken.

– Du måste angripa en epidemi på samma sätt som en brand, genom att snabbt lokalisera källan, säger Agnès Buzyn, enligt Le Parisien.

Nödläge i Kina

Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat nödläge i Kina, men poängterar att epidemin ännu inte är en global kris.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera ett tiotal större städer. Kollektivtrafik och flygplatser har stängts ner. I Wuhan, med 11 miljoner invånare, har i stort sett alla flyg ställts in och de stora vägarna in och ut ur staden har blockerats, skriver Reuters.

Wuhans apotek har brist på mediciner och sjukhusen fylls av oroliga människor. En semesteranläggning håller på att byggas om till ett sjukhus med 1 000 vårdplatser för att möta behovet. Det väntas klart i nästa vecka, enligt statliga medier.

Omkring 40 miljoner människor i Kina påverkas av åtgärderna.

På grund av virusutbrottet har nyårsfirandet i den kinesiska huvudstaden Peking ställts in. Bland annat har Förbjudna staden och flera tempel stängts. Även nöjesparken Disneyland i Shanghai håller tillfälligt stängt och en del av Kinesiska muren har spärrats av.

Falsklarm i Finland

De två personer som sökte vård i finländska Lappland efter att ha upplevt influensasymtom var inte smittade av coronaviruset. Falsklarmet konstaterades efter provtagning.

USA:s smittskyddsmyndighet uppger att 63 personer undersökts och att två personer bekräftats sjuka, båda personer som varit i Wuhan.

Mycket är fortfarande oklart kring det nya coronaviruset, som upptäcktes i slutet av förra året. Exempelvis hur smittsamt och farligt det är. Enligt WHO är de flesta som dött äldre personer som i många fall varit sjuka sedan tidigare, skriver Reuters.

En anställd på ett sjukhus i Wuhan i Kina tar hand om farligt avfall. På sjukhuset behandlas flera personer smittade av coronaviruset.

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

ANNONS

Nu har Ellos fyllt på med nyheter online - handla trendsäkert mode till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Aftonbladet ger dig senaste nytt om coronaviruset.

Fastnålat inlägg
11 februari 2020 kl 08.09av Susanne Wixe
DELA

Här är de senaste uppgifterna (21 februari) gällande det nya coronaviruset, covid-19:

2 247 dödsfall har bekräftats, alla utom ett tiotal i Kina. 

Antalet smittade uppges nu vara 76 726, de allra flesta i Kina. Fall har även bekräftats i ett 20-tal andra länder, bland annat i Sverige (ett fall).

18 547 personer har friskförklarats, framförallt i Kina men även i USA, Thailand och Australien.

Källa: Johns Hopkins University.

Skriv inlägg
 • Hej Hur kan det vara att man kan få besked så fort i Danmark, men det tar ett dygn i Sverige

  Jerry

  Hej Jerry, min bild är att det även skiljer sig åt från region till region här i Sverige. Har ringt ett antal regioner under de här veckorna där vi fått uppgifter om misstänkta fall och det har gått olika snabbt innan besked lämnats. Provtagningen tar mellan 5 och 6 timmar enligt Folkhälsomyndigheten (som är myndigheten som analyserar provresultatet). Därefter kan det säkert se olika ut vad gäller när och hur besked till allmänhet och press ges. 

  Nivette Dawod
 • Hur går det med proverna från småland?

  Nyfiken

  Hej nyfiken, vad gäller den patient som vi skrivit om i Kronobergs län så har regionen där ännu inte kommit med några nya uppgifter om provresultaten. Vi fortsätter att bevaka frågan. 

  Nivette Dawod
 • Hello, I'm one of the passenger that is most likely were on the same flight as the woman. Do you mind to update here when you can confirm she is indeed infected or healthy? I'll quarantine myself in the hotel room in the meantime

  Passenger

  ​Hi passenger, the woman who was taken to hospital after landing in Kastrup tested negative for the corona virus. That means she is not infected with the virus. 

  Nivette Dawod
 • Ska resa från Kastrup om några timmar, bör jag oroa mig för någon smittorisk?

  Jesper

  Hej Jesper, kvinnan som fördes till sjukhus efter att ha landat på Kastrup hade inte coronaviruset, uppger danska Folkhälsomyndigheten nu. Terminal 3, där hon landade, har dessutom städats grundligt. 

  Nivette Dawod
Viruset har också upptäckts i Sydkorea.
Publisert:

LÄS VIDARE

Coronaviruset – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Frankrike

Bordeaux

Coronaviruset

Paris

Kina

Wuhan