Tänk sunt vid begagnatköp

Av:  TT

Risken att drabbas för bedrägeri i samband med begagnade bilköp ökar i takt med att marknaden blir hetare.

Så kan du skydda dig när du köper en bil.

Marknaden för begagnade bilar ökar på bilförmedlingssajterna. Den 1 juli 2018 infördes det så kallade bonus malus-systemet i Sverige, ett skattesystem som ska belöna bilar med låga utsläpp och straffa nya modeller som släpper ut mer. Det blev då mindre attraktivt att köpa en ny diesel- eller bensinbil, vilket drev upp efterfrågan på begagnade bilar och priserna på marknaden steg kraftigt. Många bilar exporteras också till utlandet.

"En svag krona har lockat många utländska köpare vilket tillsammans med en stark svensk begagnatmarknad gjort att efterfrågan varit hög, något som pressat upp medianprisnivån", säger Henrik Littorin, marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon, i ett pressmeddelande.

I samband med det ökade suget ökar också risken för att drabbas av en bedragare. Bilhandelsplatsen Wayke som kontrollerar alla bilar innan försäljning rapporterar en ökning av antal anmälda bedrägeriförsök med 147 procent. Det vanligaste fusket som Wayke upptäcker är att mätarställningen manipulerats. Tidigare har det mest varit importerade bilar, men nu upptäcks en ökande andel fiffel även med svenska bilars mätarställningar.

Att använda sig av en handelsplats eller handlare som kontrollerar bilarna själva och ger garantier kan vara ett sätt för en oerfaren köpare att känna sig trygg.

– Framför allt ska man använda sig av sitt sunda förnuft och bedöma rimligheten i priser och uppgifter som säljaren ger, säger Waykes vd Martin Fransson.

Publisert:

LÄS VIDARE