Nu ställs Donald Trump inför riksrätt: ”Häxjakt”

På tisdagen inleds rättegången mot president Donald Trump i USA:s senat.

Han är den tredje presidenten någonsin att åtalas – men sannolikheten är liten att han fälls.

– Det handlar om samma häxjakt som har pågått i flera år och ärligt talat är det skamligt, sa Trump några timmar före rättegången.

Efter månader av förberedelser är det i dag dags för riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump.

Trump står åtalad på två punkter.

Den första gäller missbruk av presidentämbetets makt, och handlar om att Trump har pressat Ukrainas president att inleda en utredning gällande korruption mot motståndaren Joe Biden. Den andra punkten handlar om att Trump försökt hindra kongressens utredning, genom att vägra lämna ut dokument och hindra medarbetare i Vita huset från att vittna.

Donald Trump.
Donald Trump.

Beslutar om schema

Efter att åtalspunkterna godkänts av kongressens ena kammare, representanthuset, har de nu sänts över till den andra kammaren, senaten, där rättegången äger rum.

Exakt hur rättegången ska gå till står inte skrivet i USA:s grundlag.

Men några saker står redan klart. Chefsdomaren i Högsta domstolen, John Roberts, kommer att leda rättegången. Sju ledamöter från representanthuset är utsedda till en slags åklagare, och de 100 senatorerna agerar jury. Trump har ett antal försvarsadvokater som talar för honom.

Under tisdagen, som är den första rättegångsdagen, kommer senatorerna att besluta om schema och formalia. Därefter finns ett förslag om att båda sidor får lägga fram sina argument under två dagar. Senare i veckan hålls en omröstning om vittnesförhör.

 John Roberts, chefsdomaren i Högsta domstolen.
John Roberts, chefsdomaren i Högsta domstolen.

”Skamligt”

Republikanerna hoppas på en snabb process med ett fåtal förhör. Demokraterna å sin sida har sagt att man kommer att vilja förhöra ett antal personer, bland annat Trumps förre säkerhetspolitiske rådgivare John Bolton.

Huvudfrågan är om Trump pressat Ukrainas regering att blanda sig i det kommande presidentvalet i höst. Demokraterna anklagar också presidenten för att ha villkorat en utbetalning av ett stort militärt stödpaket med motkravet att Kiev skulle starta en korruptionsutredning kring Joe Biden.

Republikanerna har majoritet i senaten, och i nuläget ser det inte troligt ut att någon av dem tänkt vända sig mot sin president. För att Trump ska fällas och avsättas krävs två tredjedelars majoritet, alltså att 67 senatorer röstar för.

Huvudpersonen kommer mest troligtvis inte att närvara vid rättegången. Han är just nu i Davos i Schweiz på Världsekonomiskt forums årsmöte.

– Det handlar om samma häxjakt som har pågått i flera år och ärligt talat är det skamligt, sa Donald Trump några timmar innan rättegången inleddes.

Publisert:

LÄS VIDARE