Läckan lagad - men vägen avstängd i veckor framöver

Prognosen är att avstängningen kommer vara kvar i två veckor.
Prognosen är att avstängningen kommer vara kvar i två veckor.

Vattenläckan vid Amiralsbron är lagad och hålet är igenfyllt.

Nu börjar istället det långa efterarbetet - som inkluderar att bryta upp asfalten i korsningen.

– Avstängningen kommer vara i cirka 14 dagar är min gissning, säger Mats Theander, tekniker vid fastighets- och gatukontoret.

En kraftig vattenläcka bröt på torsdagen ut vid Amiralsbron i Malmö. Vid korsningen Studentgatan/Södra Promenaden fick vägen stängas av och såväl bil- som busstrafik påverkades kraftigt.

Läckan kunde lagas på torsdagseftermiddagen, men än vet man inte exakt vad felet vad.

– Nej, inte mer än att det blev en läcka. Vi har fått byta ut en del av ledningen, så mycket vet vi, säger Linda Jonasson Häll, pressansvarig vid VA Syd.

Efterarbete igång

Bara för att läckan lagats innebär det dock inte att avstängningen är hävd.

– Nu är det efterarbete som pågår. Beskedet som vi fått är att det kan ta upp till två veckor med avstängningen, på grund av lite efterarbete, men läckan är hittad och fixad, säger Linda Jonasson Häll.

Vad innebär efterarbete?

– Efterarbetet är hantering av marken där. Vi behöver lägga igen det och sådär. Det är det som pågår.

Marken måste brytas upp

Arbetet med att laga läckan var VA Syd:s. När det gäller avstängningen är det dock Malmö stad som har ansvaret för när man väljer att öppna upp det avstängda området igen.

Mats Theander, tekniker på fastighets- och gatukontoret, meddelar att tvåveckorsprognosen kvarstår. Även om VA Syd nu fyllt igen området där läckan uppstod kommer de behöva bryta upp asfalten och gatustenarna i korsningen.

– Hela marken har satt sig på en halvmeter. Det är sättningar längs hela den biten. Det måste brytas upp då allt material spolats bort. Om det är håltomt där under måste det fyllas upp runt ledningarna så att de inte går sönder eller bara hänger i luften, säger Mats Theander.

Kan klara det fortare

Beroende på hur marken ser ut undertill är det möjligt att man kan öppna upp någon hörna vid korsningen innan resten av avstängningen hävs, men det är för tidigt att säga redan nu.

– Det kommer ta ett rätt så bra tag att få detta gjort. Avstängningen kommer vara i cirka 14 dagar är min gissning. Det kan kanske vara så att de klarar det snabbare men jag tror att det är rätt mycket jobb med det, eftersom att så mycket har spolats så länge, men det återstår att se när de börjar gräva upp. Då får vi se vad det är och vad som har hänt.

Publisert:

LÄS VIDARE