Malmö mest extrema staden i förra EU-valet

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö var den mest extrema staden i EU-valet 2014. Tre partier nådde sina toppnoteringar i Skånes huvudstad.

40,6 procent röstade på Sverigedemokraterna i valdistriktet Almgården.

– De som bor i Almgården känner sig utsatta. Det ligger nära Rosengård, säger Jörgen Grubb, ordförande i SD Malmö.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Aftonbladet har granskat partiernas bästa valdistrikt i EU-valet 2014. I dessa distrikt noterade partierna nivåer som ligger skyhögt över deras nationella valresultat.

Så röstade Sverige i EU-valet 2014:

I Almgården var Sverigedemokraternas resultat fyra gånger bättre än i hela Sverige.

Mindre än en kilometer från Almgården ligger valdistriktet Herrgården, som tillhör stadsdelen Rosengård. Där nådde Socialdemokraterna sitt bästa resultat i EU-valet 2014 med 70,5 procent.

I Malmö slog tre partier rekord i varsin valkrets.
Foto: Grafik: Sofia Boström
I Malmö slog tre partier rekord i varsin valkrets.

”S-föreningen i Herrgården aktiv året runt”

– S-föreningen i området är aktiv inte bara i valrörelsetider utan året runt, säger riksdagsledamoten och Malmöpolitikern Joakim Sandell (S).

Den höga arbetslösheten i Herrgården tror han också bidrar till resultatet:

– Vi har ett väldigt högt förtroendekapital när det gäller att ha politik för att minska arbetslösheten.

1 av 2
Jörgen Grubb (SD).

Samtidigt kunde resultatet i Herrgården ha blivit ännu bättre för S om fler hade röstat. Valdeltagandet var nämligen bara 22,1 procent i valdistriktet, inte långt från bottenrekordet i EU-valet 2014, som noterades i valdistriktet Södertälje 55 Ronna Norra. Där röstade bara var femte – 20,9 procent.

”Möllevången är ett unikt bostadsområde”

Det tredje partiet som slog rekord i Malmö var Feministiskt initiativ, med 31,9 procent av rösterna i valdistriktet Möllevångstorget SO.

– Möllevången är ett unikt bostadsområde med blandad befolkning – politiskt medvetna människor i alla möjliga åldrar från olika håll i världen. Och 2014 var det väldigt tydligt att den feministiska politiken var den tydligaste antirasistiska rösten. Vi gjorde en bredare maktanalys som folk fick upp ögonen för, säger Linda Hiltmann, kommunfullmäktigeledamot för Fi i Malmö 2014-16.

1 av 2
Linda Hiltmann (FI).

Valdistriktet Bromma 18 Södra Ängby i Stockholm hade det högsta valdeltagandet i landet i EU-valet 2014: här röstade 80,3 procent. Samtidigt var det Folkpartiets starkaste fäste, med 27,7 procent av rösterna.

Hanna Wistrand, ordförande i Liberalerna Bromma, tror att den höga utbildningsnivån i Södra Ängby gör att de boende är mer engagerade i internationella frågor, till exempel EU-politiken.

– Bromma är borgerligt. Men det som sticker ut är att vi också är humanister och tycker att demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktigt. Då blir man lätt liberal, säger Wistrand.

”Pingströrelsen väldigt stark på Åstol”

Kristdemokraternas rekorddistrikt var Åstol i Tjörns kommun, där de nådde 51,4 procent. Roland Flyckt, ordförande i KD Tjörn, säger:

– Det beror på frikyrkligheten här ute. Pingströrelsen har ett väldigt starkt fäste på Åstol. Södra skärgården på Västkusten är ett starkt frikyrkligt fäste, medan Svenska kyrkan märkvärdigt nog är starkare på Orust och norrut. Dessutom har vi en åldrande befolkning som är lite mer konservativ än yngre kristna.

Fotnot: 51,07 procent av de röstberättigade deltog i EU-valet 2014.

1 av 2 | Foto: Riksdagen
Birger Lahti (V).

Vänsterpartiets förstaplacering stod valdistriktet Muodoslompolo-Kaunisvaara i Pajala kommun för, med 33 procent V-röster.

– På 1930-talet var det flottningsstrejk och vägstrejk, det kan ha präglat distriktet. Kaunisvaara har historiskt alltid varit rött och starkt, säger ordföranden i lokalföreningen och riksdagsledamoten Birger Lahti.

Här är C sex gånger starkare än nationellt

Miljöpartiets starkaste valdistrikt var Ultuna-Ulleråker i Uppsala, med 42 procent.

– Där ligger lantbruksuniversitetet, och de som bor där tycker att långsiktig hållbarhet för samhället är viktigt, och de ser att det finns möjligheter att lösa utmaningarna, säger kommunalrådet Rickard Malmström (MP).

1 av 3 | Foto: Dan Pettersson
Rickard Malmström (MP).

På södra Gotland, i valdistriktet Fardhem, noterade Centerpartiet sitt bästa resultat: 44,3 procent.

– Fardhem är en utpräglad landsbygdssocken där Centern haft starka företrädare och varit tunga under lång tid, säger den gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson.

Moderaternas toppdistrikt var Askim-Frölunda-Högsbo, Hovås, Södra i Göteborg med 52,33 procent.

– Lokalföreningen har näst mest medlemmar i hela Göteborg och är väldigt aktiv. Resultatet var ett kvitto på att våra kärnväljare bor i området, säger Joel Wickman, ordförande i Askimsmoderaterna.

PartiValdistriktResultatNationellt resultat
SHerrgården (Malmö)70,4724,19
MAskim-Frölunda-Högsbo, Hovås, Södra (Göteborg)52,3313,65
KDÅstol (Tjörn)51,405,93
CFardhem (Gotland)44,296,49
MPUltuna-Ulleråker (Uppsala)42,0515,41
SDAlmgården (Malmö)40,599,67
VMuodoslompolo-Kaunisvaara (Pajala)32,966,30
FiMöllevångstorget SO (Malmö)31,925,49
FPBromma 18 Södra Ängby (Stockholm)27,669,91

Publicerad:

LÄS VIDARE