Löfven går emot EU-parlamentet

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Nederländske socialdemokraten Frans Timmermans hoppas bli EU-kommissionens nya ordförande efter EU-valet. Arkivfoto.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Danska liberalen Margrethe Vestager sträcker ut handen i EU-parlamentet – kanske för att få stöd som ny ordförande i EU-kommissionen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Statsminister Stefan Löfven på väg in till EU-nämnden.

Statsminister Stefan Löfven går emot EU-parlamentets krav på hur EU-kommissionens ordförande ska tillsättas.

Han anser inte att EU-ledarna måste välja mellan utpekade toppkandidater.

– Regeringens uppfattning är att Europeiska rådet inte är bundet till att välja endast bland dessa kandidater, säger Löfven i riksdagens EU-nämnd.

Det är EU:s stats- och regeringschefer i Europeiska rådet som ska utse EU-kommissionens ordförande, men de ska samråda med EU-parlamentet.

Flera av de europeiska partierna har dock lanserat så kallade toppkandidater. Parlamentet pressar på för att EU-ledarna ska välja toppkandidat från den partigrupp som blev störst i EU-valet.

Stödde Timmermans

– Kommissionen ska naturligtvis ha bästa möjliga ordförande oavsett vad den så kallade toppkandidatprocessen ger för utfall, säger Stefan Löfven.

Han betonar att det är den bästa personen som ska få jobbet, utifrån kompetens, handlingskraft och lyhördhet.

– En toppkandidat kan ju ändå anses vara lämplig, men då av andra skäl, som kompetens och erfarenhet, säger Löfven.

Innan EU-valet ställde sig den svenske statsministern bakom den nederländske socialdemokraten och nuvarande EU-kommissionären Frans Timmermans.

Den socialdemokratiska partigruppen blev dock inte störst i valet.

Extra toppmöte

EU-ledarna träffas tisdag kväll på ett extra toppmöte i Bryssel för att diskutera tillsättning av topposter i EU efter EU-valet. Inga beslut väntas. De fattas först vid toppmötet vid midsommar.

Det är inte bara kompetens som kommer att styra valen. EU-ledarna ska även utse en ny ordförande för det Europeiska rådet, en ny hög representant för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik och en ny chef för den europeiska centralbanken.

– Det kommer på något sätt att hanteras som ett paket, säger Löfven.

Han uppger att EU-ledarna behöver ta hänsyn till geografisk balans, balans mellan antalet män och kvinnor och mellan små och stora EU-länder.

Vädjar till parlamentet

– Det är svårt att exakt säga hur det kommer att utspela sig, säger Löfven.

Tillsättningar beslutas i Europeiska rådet, det vill säga toppmötena, med kvalificerad majoritet. Det är bara när det gäller EU-kommissionens ordförande som EU-parlamentet måste ge sitt godkännande.

Bayerske CSU-ledamoten Manfred Weber är den samlade Europahögerns man. Han vädjar rakt ut till sina kollegor i parlamentet att hålla fast vid linjen.

– De närmaste dagarna bör EU-parlamentet åter upprepa att vi håller oss till toppkandidatssystemet. Jag vill ha en folkets kommission, hävdade Weber inför den samlade presskåren i EU-parlamentet efter valet.

Holländsk eller dansk?

Men eftersom Europahögern i EPP tappat närmare 40 mandat i valet är det ändå inte givet att just deras man är starkast. Huvudkonkurrenten Frans Timmermans från socialdemokratiska S&D tänker vädja till "progressiva" partigrupper att stödja honom.

– Jag är optimistisk efter det som jag har hört runt om i EU på sistone. Folk vill att vi ska göra något åt klimatförändringarna och åt sociala orättvisor, sade Timmermans.

De två herrarna har dock en stark kvinnlig utmanare i den liberala danskan Margrethe Vestager.

– Det här är en signal för förändring. Nu har vi inte längre en tvåpartimajoritet. Det här är ett nytt parlament. C'est magnifique! säger Vestager.

Hon tar till franska i de sista orden – sannolikt fullt medveten om att rejält flankstöd från Frankrikes president Emmanuel Macron lär behövas om hon ska kunna konkurrera med Weber och Timmermans.

Att den liberala partigruppen Alde nu växer rejält ger Vestager en stor möjlighet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM