Efter abortförbudslagar – nu manar hon till sexstrejk

Delstaten Alabama har röstat igenom ett förslag som kan bli USA:s striktaste abortlag.

Det har väckt starka reaktioner – skådisen och #metoo-aktivisten Alyssa Milano uppmanar till sexstrejk.

– Det handlar om att medvetandegöra frågan, vi måste ta det här på mycket stort allvar, säger Milano till CNN.

Senaten i delstaten Alabama röstade i går igenom ett förslag som kan bli USA:s striktaste abortlag.

Förslaget innebär ett totalt abortförbud – även vid våldtäkt och incest – och att en läkare som utför en abort riskerar upp till 99 års fängelse. Enda undantaget är om det finns fara för kvinnans liv.

Den republikanska delstatsguvernören Kay Ivey har nu till tisdag på sig att besluta huruvida hon ska skriva under den så kallade ”Human Life Protection Act” eller inte.

Tänker sexstrejka

Skådespelerskan och en av #metoo-rörelsens förgrundsgestalter i USA, Alyssa Milano, har reagerat på både Alabamas lagförslag och delstaten Georgias dito om att förbjuda aborter efter graviditetsvecka sex.

Milano twittrade den 11 maj att hon tänker sexstrejka, och uppmanade fler att göra likadant: ”Våra reproduktiva rättigheter håller på att raderas. Fram till dess att kvinnor har laglig kontroll över sina egna kroppar kan vi inte riskera att bli gravida”, skrev Milano bland annat.

Hon har fått både medhåll och mothugg, och förklarar i en egen opinionstext hos amerikanska tv-kanalen CNN att det var syftet med tweeten: ”Visst, jag har fått blandade reaktioner, men det fick landet att börja prata om det republikanska partiets obestridliga krig mot kvinnor”.

”Befängda”

Till CNN-ankaret Chris Cuomo säger hon:

– Det handlar om att medvetandegöra frågan, vi måste ta det här på mycket stort allvar. De här lagförslagen är befängda.

Georgia blev den fjärde delstaten som antog lagförslaget om sexveckorsförbud på abort i år, och flera andra delstater ser över sina abortlagar. Ingen av lagarna har ännu trätt i kraft, och i flera fall ser det ut att bli strid om förslagen i domstol.

Målet för de konservativt styrda delstaterna är att få USA:s högsta domstol att ompröva domslutet Roe mot Wade som 1973 slog fast att fri abort ingår i rätten till privatliv i amerikansk grundlag.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE