Danderyd

Skolbarn protesterar mot neddragningar i Danderyd

Danderyd ska bromsa underskott på en halv miljard: ”Har absolut levt över våra tillgångar”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Matteo och Luca blev varse krisen i Danderyds kommun när de fick höra att resurser och ett fritids ska försvinna.

I dag kom de till kommunen med 184 namnunderskrifter.

– I fall vi har så låg skatt, och alla här har råd med det, så kan de väl höja skatten ett litet tag så man får igång ekonomin igen, säger Luca Fili, 11.

”NAMNINSAMLING MOT KOMMUNENS NEDDRAGNINGAR SOM DRABBAR OSS BARN” står det i versaler på Matteo och Luca Filis upprop. De har samlat ihop 184 namnunderskrifter från barn, föräldrar, lärare och andra.

– Jag startade den här namninsamlingen för att jag blev väldigt ledsen när jag fick höra att de skulle ta bort resurser och sånt. Men jag vågade inte gå runt till alla, så jag frågade min storebror om hjälp, säger Matteo Fili, 9.

Tidigare i våras fick föräldraföreningen på Balderskolan i Danderyd norr om Stockholm höra att en vakant speciallärartjänst inte kommer tillsättas, bibliotekarier kommer försvinna och att fritidshuset ”Villan” kommer sägas upp. Det finns även planer att lägga ner en isrink som anses för dyr för att renovera.

– Kommunen har gjort fel och det tycker inte vi ska drabba oss, säger Luca Fili, 11.

– De får tänka efter och göra något annat, i stället för att ta bort viktiga resurser, säger Matteo Fili.

Minus 500 miljoner på fem år

Danderyds kommun kallade på onsdagen till pressträff för att lägga korten på bordet om sin ekonomiska kris. I februari blev det känt att kommunen gått 80 miljoner back under 2018. Nu drar man i bromsen för att inte gå back med 223 miljoner i år.

– Kommunen har absolut levt över sina tillgångar. Skillnaden mellan skatteintäkter och våra kostnader har täckts upp med försäljningar av mark, till exempel, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M).

Den borgerliga majoriteten vill nu höja skatten med 1,40 kronor per intjänad hundralapp, och fatta ett principbeslut om att inte längre använda pengar från försäljning av kommunal mark till löpande utgifter.

Om man räknar bort dessa ”exploateringsintäkter”, och om de inte dragit i bromsen nu, skulle kommunen ha gått en halv miljard back mellan 2014 och 2019, enligt deras pressmeddelande.

”Kanske inte lagar alla hål i gatan”

I nästa års budget föreslås besparingar på 16 miljoner och effektiviseringar på 44 miljoner. Däremot understryker Hanna Bocander att man varken kommer röra skolpengen eller äldrepengen.

– Så lite som möjligt vill vi spara på människor och våra kärnverksamheter. Vi kommer se över lokaler, det kan bli så att vi kanske inte lagar alla hålen i våra gator omedelbart. Vi kommer försöka spara där det märks absolut minst för Danderydsborna, säger Hanna Bocander.

Joachim Gahm är gruppledare för Kristdemokraterna i kommunen. Han är tidigare affärsman och medlem av Moderaterna, men bestämde sig för att gå med i KD och ge sig in i politiken när Sara Skyttedal poppade champagnen och spräckte Decemberöverenskommelsen.

”Gått med minus sedan 2014”

Joachim Gahm, som gick till val på att sänka skatten med en krona under denna mandatperiod, säger att det var smärtsamt men nödvändigt att presentera dagens stora skattehöjning. På pressträffen sade Joachim Gahm att kommunen inte varit medveten om att man levt över sina tillgångar.

– Det är det som har varit det stora problemet. Vi har egentligen gått med minus sedan 2014.

En stor utgift för en rik kommun som Danderyd är också det kommunala utjämningssystemet. De betalar mest av alla kommuner, 17 208 kronor per år och invånare, i så kallad ”Robin Hood-skatt”.

– Hade inte utjämningsskatten funnits, då hade vi varit rikast. Men jag tror alla i kommunen är med på utjämningsskatten om det går till Sollefteå, Tranemo, Karlskoga… whatever. Men att den går till Malmö och Göteborg, som missköter ekonomin – det är tveksamt, säger Joachim Gahm (KD).

Förklarar neddragningar med färre elever

Matteo och Luca Fili, som i dag hade tänkt lämna in sina namnunderskrifter, fick vänta med det efter att riksmedia slagit ner i Danderyds kommun. Men de har blivit lovade att bli uppringda av självaste kommunalrådet Hanna Bocander.

Bildningsdirektör Johan Harryson förklarar de flesta förändringar som pojkarna protesterar mot med att Balderskolan fått färre elever och anpassat verksamheten därefter. Isrinken ”Vallen” använder i dag det skadliga freoner för att frysa isen, och skulle kosta 7–8 miljoner att bygga om.

– Från februari har vi haft en process där vi tittat över möjliga besparingar, vi har haft dragningar i varje nämnd och skickat upp till kommunstyrelsen. Vi säger upp fritidshuset Villan för att vi inte har behov av den, och lokalen är heller inte helt ändamålsenlig, säger Johan Harrysson.

En ny musiklärare kommer tillsättas och bibliotekspersonal lösas med befintlig skolpersonal, säger bildningsdirektören.

– När det gäller speciallärare är det en som går i pension och slutar, men den hjälpen kommer fortfarande finnas till hands, säger Johan Harryson, bildningsdirektör på Danderyd kommun.

Luca: ”Kan väl höja skatten ett tag”

Efter skattehöjningen har Danderyd landets 12:e lägsta istället för 3:e lägsta kommunalskatt.

Att höja skatten är i allafall bättre än att göra neddragningar i skolan, enligt 11-årige Luca Fili.

– I fall vi har så låg skatt, och alla här har råd med det, så kan de väl höja skatten ett litet tag så man får igång ekonomin igen, säger Luca Fili.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Danderyd styrs av ett gäng klantarslen

ÄMNEN I ARTIKELN

Danderyd

Politik

AB Voice