Västra innerstaden

Barnen har inte haft en förskola sedan branden

Av: 

Robert Rosén

Rasmus Thedin

Här, på baksidan av ”Vindskyddet”, går numera eleverna i ”Stubben” i skolan.
Här, på baksidan av ”Vindskyddet”, går numera eleverna i ”Stubben” i skolan.

NYHETER

Förskolan ”Stock och Sten” i Pildammsparken i Malmö har haft tillfälliga bygglov så länge föräldrarna kan minnas.

Avdelningen ”Stubben” var ett sådant fall – tills byggnaden brann ner i april.

Nu trängs 26 barn under ett tillfälligt förlängt tak när det regnar.

Föräldrarna och förskolans kamp för att få ett permanent bygglov byttes ut till en kamp för att barnen skulle ha någonstans att vara över huvud taget.

– Innan sommaren var vi på ett möte där vi blev lovade att vi skulle få en tillfällig bod tills att det här byggdes upp. Då behövde man söka bygglov - vilket inte gick igenom, säger Therese, vars dotter går på förskolan.

Förskoleförvaltningen hade redan 2014 ansökt om en ändrad detaljplan, då de tillfälliga byggloven löpte ut samma år. Miljöprover togs i marken men något nytt bygglov kom inte - istället var barnen kvar i ”Stubben” fram till det att branden bröt ut.

”Hamnade i ett moment 22”

Förhoppningarna om att ”Stubben” skulle återbyggas grusades snabbt för föräldrarna och förskolan.

”Eftersom det skulle tas fram en ny detaljplan och allt låg vilande hade vi inget tillfälligt bygglov för att bygga upp Stubben igen. Vi hamnade i ett ”moment 22” med byggloven”, skriver Katrin Harrysson, rektor på ”Stock och Sten” i en skrivelse som gått ut till förskolans föräldrar.

Istället för att återbygga vindskyddet ”Stubben” bestämde sig förskoleförvaltningen för att upprätta en tillfällig arbetsbod på platsen. Besked om huruvida bygglovet beviljas, kommer enligt rektorn, dröja fram till våren 2020. Istället har barnen tvingats till att flytta från avdelning till avdelning på förskolan.

– Nu får de vara på baksidan av ”Vindskyddet”. Detta har de löst med att förlänga den här taknocken med en halv meter, så att 26 barn kan stå där när det regnar, säger Therese.

Nya avdelning - litet uterum

Den tillfälliga lösningen har inneburit att barnen från ”Stubben” inte har något plats att förvara leksaker, kläder och teckningar. Då deras plats på ”Vindskyddet” är beläget på baksidan av en annan avdelning saknar barnen även ett rum att vistas i när det är dåligt väder.

– Vår förskolerektor Katrin har kommit på en liten lösning. Inne på själva ”Stock och Sten” är där ett litet gatt som de får lov att städa ut. Så ska de sätta markiser där, så att våra barn kan vara där hela vintern.

Barnen som hade sin förskolegång på ”Stubben” har sedan vårens brand flyttats runt gång på gång. Fyra olika ställen har de hunnit med att ha som hemvist sedan i april.

– Vi jobbar för att hitta en permanent lösning, men det är en kommunal process kring att få fram en detaljplan, och det tar tid, säger Peter Lindberg, förskoledirektör i Malmö.

Vad gäller skolans byggnader finns kritik mot hur kommunen sköter förvaltningen. Utanför skoltid klottras det och det finns uppgifter om att droger brukas på platsen.

– Där är en hel del som fallit mellan stolarna. Jag känner att det är en så pass stor verksamhet. Inga andra verksamheter hade någonsin fått lov att fungera om folk bara hade skitit i en så här stor grej.

”Har haft fem år på sig”

Att bygglovet tidigare var tillfälligt råder det inga konstigheter kring. Däremot ifrågasätter föräldrarna på förskolan att det inte hänt något.

– De har haft fem år på sig. Det är det vi hävdar - gällande det här året de vill ta på sig för att planera det här - för det första har de haft i april men inte gjort ett skit. De har dessutom haft 15 år tillbaka men inte gjort något. 2014 pratade de om att de skulle ta upp det med politikerna, men det har inte hänt något sedan dess.

– Det här året känner vi redan har gått förbi. De får göra en lösning runt detta.

”Leker med barnens vardag”

Från föräldern Therese är upprördheten stor. Hon menar att en lösning måste till. Snarast. Enligt henne är det dags att politikerna tittar mellan fingrarna vad gäller bygglov, då ingen lösning är nära trots att snart ett halvår passerat sedan branden.

– För det första måste man förstå att man inte kan leka med barns vardag eller trygghet. Det här är deras första institution och det är så viktigt att de har sitt eget ställe. Där de har sina teckningar, böcker och kläder.

– Att man struntar i en sån här viktig sak i snart 20 år är för mig ofattbart. Man måste ta det på allvar.

Peter Lindberg har suttit som förskoledirektör i drygt ett år, så han vill inte uttala sig om vad som hänt innan det.

– Vi håller på att se över en så bra lösning som möjligt. Jag kan inte svara på rak arm hur lång tid det kommer att ta, men på sikt kommer det att bli jättebra för barnen. Jag uppfattar att vi har en bra dialog med vårdnadshavarna och rektorn sköter det här på ett fantastiskt sätt, säger han.

”Stubben” är inte den enda avdelningen på ”Stock och Sten” som är under utredning för tillfälliga bygglov. Även för ”Vindskyddet” och ”Häxans hus” är framtiden osäker.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Västra innerstaden

LÄS VIDARE

Kritik mot att elever inte får strejkledigt

ÄMNEN I ARTIKELN

Västra innerstaden

Malmö

Förskolebarn

Arbetsmiljö

Barnsäkerhet

Barns hälsa

Skola & utbildning