Tim fångade bjässe till kräfta – 29 centimeter

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Tim Karlsson blev chockad när han drog upp sin kräftfångst i Sörmland. Bland kräftorna låg en riktigt bjässe som mätte 29 centimeter från klo till klo.

– Den var så gigantisk, jag blev helt chockad.

Tim Karlsson och en vän var på torsdagen ute och fiskade signalkräftor i en privatägd sjö i Sörmland. När de på kvällen tog upp sina burar, såg de att det låg något stort i en av dem – en bjässe till kräfta.

– Den var så gigantisk. Vi fångade mellan 50–60 kräftor och de andra var i samma storlek som den stora kräftans ena klo. Jag blev helt chockad.

Tim säger att han aldrig tidigare fångat en så stor kräfta. De mätte sedan kräftan till 29 centimeter från klo till klo.

– Den var ganska aggressiv och villa gärna försöka klämmas med klorna och där vill man inte gärna hamna direkt.

1 av 4

”Häftig upplevelse”

När han kom hem med sin fångst ville hans treåriga son komma och titta på kräftorna, men backade tre steg när han såg den stora kräftan, berättar Tim.

– Han blev lite skraj men ville sen gärna hålla i den. Det var en häftig upplevelse.

Tommy Odelström, fil.dr. i limnologi, berättar att man egentligen inte mäter kräftor från klo till klo.

– Längdmåttet mäts mellan pannhornet och mellersta stjärtflikens kant. Men räknar jag på det skulle jag gissa att kroppen borde vara mellan 15–16 centimeter. Det är ganska stort.

Största rekordet är 19 centimeter

Största rekordet som Tommy Odelström har noterat hos signalkräftor är runt 19 centimeter och medel ligger på tio centimeter.

– Det är inte varje dag man hittar en så stor kräfta. Men det är ingen kulinarisk upplevelse, de stora har ganska trådigt kött. De på runt elva centimeter har det bästa köttet.

Han berättar att det är svårt att åldersbestämma kräftor eftersom de ömsar skal och därmed saknar årsringar som exempelvis finns i fiskars benstruktur.

– Men jag skulle gissa på att en sådan där stor kan vara upp mot 15 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE