Joe Biden

Hårda attacker på Joe Biden i Demokraternas debatt

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Favoriten Joe Biden, 76, sattes under hård press när Demokraternas presidentkandidater rök ihop i nattens debatt.

Han anklagades för att ha dåligt minne, avbröts av demonstranter i publiken och råkade kalla motståndaren Bernie Sanders för ”president”.

Demokraternas tio toppkandidater drabbade samman i tre timmar i Houston i natt, svensk tid. Debatten var den första där de tre favoriterna i opinionsmätningarna – förre vicepresidenten Joe Biden, senator Elizabeth Warren från Massachusetts och senator Bernie Sanders från Vermont – möttes på samma scen.

Första ämnet var sjukvårdsförsäkringar. Biden, som vill vidareutveckla Obamacare, attackerade Sanders plan ”Medicare for all” som också stöds av Warren.

– Hur ska vi betala för den? Jag vill veta.

Biden kallade Sanders ”socialist”

Biden inledde aggressivare än i tidigare debatter och kallade vid ett tillfälle Bernie Sanders för ”socialist”. Sanders ska tidigare ha sagt att arbetsgivarna skulle bli mer positiva till sjukförsäkringar om de anställda organiserar sig fackligt. Det kritiserade nu Biden:

– För att vara socialist har du mycket större förtroende för företagen i USA än vad jag har.

Sanders slog tillbaka och anklagade Biden för att vilja göra hundratusentals cancerpatienter bankrutta genom sin politik.

Castro: Har du redan glömt?

Hårdaste smockan fick Biden, 76, dock från kandidaten Julian Castro, 44, före detta bostadsminister i Obamas regering. Castro tycktes anspela på Bidens ålder och anklagade honom för att glömma vad han just sagt om sin egen sjukvårdsplan och hur många som omfattas av den.

– Glömmer du vad du sa för två minuter sedan? Har du redan glömt det? Jag kan inte förstå det. Du glömmer, sa Castro och fortsatte:

– Jag uppfyller arvet efter Barack Obama, du gör det inte.

Biden bet ifrån:

– Det skulle vara en överraskning för honom.

Det hetsiga meningsutbytet fick Pete Buttigieg att mana till enighet och lugn.

– Det här är varför presidentvalsdebatter blir omöjliga att titta på. Det här påminner alla om vad de inte står ut med i Washington. Att ta poänger mot varandra.

Castro replikerade direkt:

– Det kallas primärval.

Biden kallade Sanders för ”president”

Precis före attacken från Castro hade Biden råkat kalla Bernie Sanders för ”president”. Han rättade sig sedan till ”min vän från Vermont” – men enligt The Hill var det inte första gången Biden slant med tungan. I en tidigare debatt var det senator Cory Booker han kallade för ”president”.

Debatten fortsatte sedan med diskussioner om bland annat rasism, vapenlagar och USA:s truppnärvaro i utlandet.

Bernie Sanders svingade mot Joe Biden för att han röstade för Irakkriget 2003, något Biden erkände att han inte borde ha gjort.

– Det stora misstaget, det enorma misstaget, och en av de stora skillnaderna mellan dig och mig: Jag trodde aldrig på det Cheney och Bush sa om Irak, sa Sanders.

Joe Bidens tuffa kväll fortsatte mot slutet av debatten när han fick en fråga om professionella motgångar och avbröts av demonstranter i publiken. Det var oklart vad de skrek, men det tog någon minut innan Biden kunde fortsätta.

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publisert:

LÄS VIDARE

Trumps psykningar under Demokraternas debatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Joe Biden

Elizabeth Warren

Bernie Sanders

Amerikansk politik

Donald Trump

USA

AB Voice