Mörkret kommer men höstrusket uteblir

avTT

Foto: TT
Jorden - sedd från satellit 1998. Nu, när jorden passerat läget då solen står i zenit över ekvatorn, blir natten längre än dagen. Arkivbild.

Nu blir dagarna kortare än nätterna. I dag inföll höstdagjämningen, men något höstrusk är inte att vänta enligt SMHI:s prognos för de kommande dagarna.

– För oss i Norden pekar jordens rotationsaxel bort från solen under vinterhalvåret och mot solen under sommarhalvåret. Vid höst– och vårdagjämning är dag och natt lika långa, säger Max Lindberg Stoltz, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Höstdagjämningen infaller den 22 eller 23 september varje år, men vid olika klockslag. I år stod solen i zenit över ekvatorn 9.50 på morgonen – vilket innebär att natten från och med nu kommer att bli snäppet längre än dagen i och med den minskade mängden solljus som når den norra delen av jordklotet.

Det innebär att den astronomiska hösten är här. Men än har inte den meterologiska hösten knackat på i hela landet.

Meterologisk höst har konstaterats i de nordliga länen och i delar av Örebro län. Längre söderut är det fortfarande sommar.

– För att det ska klassas som höst meterologiskt krävs det att medeltemperaturen ligger under tio grader fem dygn i följd, säger Max Stoltz.

Jordens rotation påverkar vädret till viss del.

– När våra dagar blir kortare får vi inte samma instrålning av solen, och det blir kallare ju mindre sol vi får. Men vädret påverkas av fler faktorer, som luftströmmar.

Den närmsta tiden väntar ingen dramatik på väderfronten. I jämförelse med normaltemperaturen för årstiden blir det lite kallare än vanligt i Norrland, Svealand och Östra delarna av Götaland. Övriga län tros få normaltemperaturer för årstiden.

– Det är lite av ett mellanläge. Det är inget lågtryck som skulle skapa höstrusk på väg in och det är ganska lugnt på vindfronten. Vi har några svårprognostiserade moln som kan ge lite lätt regn.

I Skåne väntas det förbli meterologisk sommar fram till oktober.