Billigare öl på Systembolaget

Systembolaget vill sälja billigare öl.

Nästa år kan en burk öl kosta 6,90 kronor.

Dubbelmoral anser ordföranden för Sveriges oberoende bryggerier:

– Systembolaget säger sig värna om folkhälsan, säger Johan Håkansson till Beernews.

Systembolagets plan med två nya billiga ölsorter får kritik av Johan Håkansson, grundare av Ängöl i Kalmar och ordförande i Sveriges oberoende bryggerier, han menar att Systembolaget inte värnar om folkhälsan, något som företaget säger sig göra.

– Genom dyra reklamkampanjer och subjektiva debattartiklar säger sig Systembolaget värna om folkhälsan. Det är dubbelmoral att sedan efterfråga öl 6,90 kronor, den billigaste alkoholen är den som är allra skadligast, säger han till Beernews.

Lennart Agén, presschef på Systembolaget håller inte med om att det dubbelmoral. Han anser att det är upp till politikerna att bestämma om ölen är för billig eller dyr.

– Priset styrs till stor del av alkoholskatt. Vår riksdag kan både höja och sänka alkoholskatten och på så vis påverka priset på öl, säger han.
Den billigaste ölen på Systembolaget kostar 8,40 kronor och det är Fem komma tvåan, en ljus lageröl från Åbro. Och till nästa år kommer den att få konkurens av två nya ölsorter där priset för den gyllenfärgade vätskan kommer att vara lägre.

– Den här lanseringsplanen som vi har skickat ut är ett underlag till våra leverantörer för en dialog om vad vi tycker saknas på marknaden. Och det är en ljus lager i en lägre prisklass. Nu får leverantörerna återkoppla till oss med synpunkter, säger Lennart Agén.

Enligt sajten Beernews är det på grund av att man vill minska gränshandeln mellan Sverige, Danmark och Tyskland. Men enligt Systembolagets presschef handlar det inte om gränshandeln utan att man inte vill att Systembolagets kunder ska betala för bryggeriernas lägre marginaler i andra länder.
– Vi ser att en burk i gränshandeln kostar 3,30 kronor medan samma burk i Sverige kostar tio kronor. Det är inte rätt att våra kunder ska betala för leverantörernas lägre andelar på andra marknader.

De nya billiga ölsorterna kommer att finnas på butikshyllorna under senhösten 2020.

Exakt pris är fortfarande inte klart. Men det som är klart, enligt presschefen Lennart Agén, är att de två nya ölsorterna kommer att bli billigare än de nuvarande.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN