Gällivare

Ny sjukdom hos älg upptäckt

avTT

Foto: TT
Kommer fler älgar att drabbas av CWD? Arkivbild.

Mager, till synes blind och vandrande i cirklar – en gammal, sjuk älgko har avlivats i Norrbottens län. Kon misstänks ha drabbats av en nyupptäckt sjukdom i Sverige, avmagringssjuka eller chronic wasting disease, CWD.

– Vi har ett första besked att det är CWD i hjärnstammen på älgkon, men det dröjer att få definitiv diagnos, för metoderna är så tidskrävande, säger Maria Nöremark, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Sjukdomen finns i två varianter, en smittsam och en icke smittsam, berättar hon. Den smittsamma har funnits hos vildrenar i Norge under 2016, och den icke smittsamma har hittats hos älg i Norge. Tidigare har sjukdomen först uppträtt på 60-talet i Nordamerika, men sedan dess har ytterst få fall diagnosticerats.

– Vi lutar åt att det är den icke smittsamma varianten som den här älgkon drabbats av. Men om det är den smittsamma blir det stora problem, säger Maria Nöremark.

Nu kommer ytterligare tester att göras, och de ska också skickas iväg till laboratorier utomlands för dubbelkoll. När ett färdigt resultat kan väntas kan ingen säga, men det tar minst flera månader.

Enligt SVA har ingen koppling till sjukdom hos människa noterats. Men även om sannolikheten för att en människa skulle kunna drabbas av CWD bedöms som mycket låg, kan detta inte uteslutas helt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gällivare

Arjeplog

Arvidsjaur

Jokkmokk

Älvsbyn

Piteå