Elva mammor dödades i blodiga sjukhusattacken

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En bebis förs i väg med ambulans efter attacken mot förlossningskliniken i Kabul i tisdags.
Foto: Rahmat Gul/AP/TT
En bebis förs i väg med ambulans efter attacken mot förlossningskliniken i Kabul i tisdags.

I fyra timmar försökte patienter och personal överleva. Men såväl nyfödda barn som mammor och sjuksköterskor fanns bland offren när vapnen tystnade. "De kom för att döda mammorna" säger Läkare utan gränser om sjukhusattacken i Afghanistan.

Det hade tagit Zainab sju år att bli gravid. Men i tisdags kom äntligen hennes son till världen. Hon döpte honom till Omid, vilket betyder "hopp" på dari. Men han fick bara leva i fyra timmar. När Zainab hörde tumult rusade hon tillbaka från duschrummet. Då levde inte Omid längre – han blev ett av de 24 dödsoffren i attacken mot sjukhuset Dasht-e-Barchi i Kabul.

– Jag tog min svärdotter till Kabul så att hon inte skulle förlora sitt barn. I dag tar vi med hans kropp hem till Bamiyan, har Zeinabs svärmor Zahra Muhammadi berättat för nyhetsbyrån Reuters.

"Metodiskt"

Sjukhusets förlossningsklinik drivs av Läkare utan gränser (MSF). Organisationen har ägnat dagarna efter dådet åt att försöka pussla ihop vad det var som hände. Det står klart att det handlar om en avsiktlig attack i syfte att kallblodigt och systematiskt mörda mammor, enligt Frederic Bonnot som är organisationens programchef i Afghanistan.

"De (angriparna) gick genom rummen på förlossningsavdelningen, sköt kvinnor i deras sängar. Det var metodiskt. Väggarna fulla av kulor, blod på golvet, utbrända fordon och sönderskjutna fönster" skriver han i ett uttalande.

Förutom de 24 som dödades – däribland två små pojkar och en barnmorska – skadades minst 20 andra, enligt MSF. Vid tidpunkten för attacken befann sig 26 mammor på kliniken. Tio av dem lyckades ta skydd tillsammans med vårdpersonal. Men elva mammor dödades, tre av dem i förlossningssalen tillsammans med sina ofödda barn. Fem andra skadades.

"Chockerande"

"Under attacken hörde vi skottlossning överallt och även explosioner. Det är chockerande. Vi vet att det här området har drabbats av attacker tidigare, men ingen kunde tro att de skulle attackera en förlossningsklinik. De kom för att döda mammorna" skriver Frederic Bonnot, som befann sig ett skyddsrum.

Ingen grupp har tagit på sig dådet. USA har lagt skulden på IS medan Afghanistans president Ashraf Ghani har vädrat misstankar mot talibanerna. Talibanerna förnekar dock att rörelsen varit inblandad.

Publicerad:

LÄS VIDARE