Coronapandemin

AI-robot ska hjälpa barn med oro för corona

Av: 

TT

Många barn vänder sig till Bris (Barnens rätt i samhället) med anledning av corona. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

NYHETER

Under coronapandemin har trycket på Bris stödkanaler blivit allt högre.

Nu tar barnrättsorganisationen till tekniken för att hjälpa fler barn som mår dåligt.

Bris finns kuratorer som både pratar i telefon och chattar med barn. Väldigt många hör av sig och för att hjälpa fler ska barnrättsorganisationen utveckla en robot eller "virtuell assistent" som chattar med barn i väntan på en mänsklig kurator.

– Vi har ett stort tryck 365 dagar om året och det ser värre ut nu under coronakrisen. Ett problem som vi har är långa köer och vi vill kunna hjälpa barn snabbare, säger Mikael Drackner, utvecklingsstrateg på Bris.

Roboten utvecklas tillsammans med it-jätten Microsoft och med ekonomiskt bidrag från den statliga myndigheten Vinnova. En enklare chattbot ska vara klar till sommaren och ska då kunna ge automatiska svar både relaterat till corona och andra problem.

– Corona påverkar både skolgång och relationer. Många barn i utsatta situationer har inte längre tillgång till vuxna och sammanhang utanför familjen som tidigare har varit en fristad, säger Mikael Drackner.

Senare ska en mer avancerad robot utvecklas för att hjälpa barn. Precis hur den kommer att fungera får framtiden utvisa, men först behöver flera etiska frågor besvaras. Barnens integritet ska skyddas och roboten måste kunna larma en mänsklig kurator om barnen berättar om väldigt allvarliga problem.

– Det får aldrig nånsin vara så att ett barn tror att de får stöd från en vuxen när de egentligen pratar med en bot, säger Mikael Drackner.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Artificiell intelligens

Bris

Coronaviruset