Brott

Mystisk ”spökskrivare” har skickat sexbrev till kyrkokvinnor – i 20 år

avKarl Enn Henricsson

Ett stort antal kvinnor inom kyrkan har fått handskrivna sexbrev postade till sina hem.

I nästan 20 år har den mystiske brevskrivaren gäckat polisen.

– Det här drabbar människor som gör ett viktigt jobb i samhället, säger polis Almir Kudra.

De mystiska breven började dyka upp runt millennieskiftet.

– Det handlar om ganska långa handskrivna brev som refererar till kristendomen och som beskriver sexuella handlingar gentemot målsägandena, säger Almir Kudra, chef över brottssamordningen i polisregion Väst.

Mottagarna av breven är uteslutande kvinnor som är aktiva inom frikyrkor eller svenska kyrkan. Breven har skickats hem till kvinnorna, som är bosatta över hela landet.

1 av 2 | Foto: TT
Mottagarna av breven är uteslutande kvinnor som är aktiva inom frikyrkor eller svenska kyrkan.

Polisen: Vi har närmare 100 brev

– Det här rubriceras som sexuellt ofredande. Det finns ett 30-tal målsäganden, och vi har närmare 100 brev. Men eftersom den här serien sträcker sig närmare 20 år tillbaka i tiden, är en hel del av ärendena preskriberade, säger Almir Kudra.

Han berättar vidare att polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal vad gäller mottagare av breven.

– Vissa tar det här på stort allvar, känner sig skärrade och uppfattar det som ett sexuellt ofredande. Om man uppfattar det som ett sexuellt ofredande, så är det så. Andra kanske mest tycker synd om brevskivaren, slänger brevet och gör ingen polisanmälan.

Han fortsätter:
– Det här drabbar människor som gör ett viktigt jobb i samhället. Jag skulle vilja säga att det på ett sätt är en attack mot vår demokrati.

Polisens profil av ”spökskrivaren”

Polisen har från breven säkrat den misstänkte gärningsmannens dna. Hans dna-profil har matchats med polisens databas i Sverige, och även internationellt. Men hittills har det inte resulterat i någon träff.

Dessutom har polisen tagit fram en profil på den mystiske brevskrivaren.

– Vi har gjort tekniska undersökningar av papper, kuvert, bläck, handstil och textmassa. Allt pekar på att det är samma person – en äldre man. Han är minst 40 år gammal, är inte superkriminell – eftersom han inte finns i våra register – och är troligen en socialt välfungerande människa, säger Almir Kudra.

Polisen misstänker även att mannen är bosatt i södra, eller sydvästra delarna av landet, eftersom de flesta av breven är postade där.

– Senast i oktober har kvinnor aktiva inom kyrkan fått brev. Det här har pågått så länge och det är som att det inte finns något slut, säger Almir Kudra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott