Uppsala

Över 480 operationer inställda

Av: 

TT

Akademiska sjukhuset i Uppsala fick ställa in 259 operationer under elva dagar i oktober på grund av materialbristen. Arkivbild.
Akademiska sjukhuset i Uppsala fick ställa in 259 operationer under elva dagar i oktober på grund av materialbristen. Arkivbild.

NYHETER

Problemen med leveranser av sjukvårdsmaterial har orsakat 481 inställda operationer i tre regioner. Det visar en kartläggning som Dagens Medicin gjort.

Flest operationer, 259 stycken, ställdes in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det motsvarar 28 procent av det totala antalet operationer under de aktuella dagarna 11–21 oktober, enligt sjukhuset.

Västmanland ställde in cirka 180 operationer vid sjukhusen i Västerås och Köping under flera dagar uppger regionens presstjänst.

I sammanhanget klarade sig Dalarna bäst med 42 inställda operationer den 14 oktober.

"Detta gjordes som en säkerhetsåtgärd för att hålla en god beredskap för akuta och tidskritiska operationer", skriver Helena Björklund, divisionschef kirurgi i ett mejl till Dagens Medicin.

Leveransproblemen fortsätter för de sammanlagt fem regioner som har avtal med Apotekstjänst. Hur mycket av det beställda materialet som inte har levererats är oklart. Uppsala bedömer att det handlar om ungefär hälften. Sterilt material som kommit har dessutom fått kasseras.

Örebro har fått ännu mindre.

"Cirka 20 procent av det vi beställt kommer", skriver Sten Lundberg, pressansvarig i Region Örebro län till Dagens Medicin.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Västerås

Köping