Twitter

Tre åtalas för Twitterspioneri

Av: 

TT

NYHETER

Två tidigare anställda på Twitter, samt en tredje person, åtalas vid en federal domstol i San Francisco för att ha spionerat på Twitteranvändare som varit kritiska till den saudiska kungafamiljen, meddelar USA:s justitiedepartement.

Enligt The Washington Post är det första gången som federala åklagare i USA offentligt anklagat kungariket för att ha agenter i USA.

De två tidigare Twitteranställda anklagas för att ha försökt att avslöja vilka som ligger bakom olika konton, genom att använda sig av företagets interna system. Den tredje tros ha agerat som en mellanhand mellan saudiska tjänstemän och de anställda.

En av de tidigare anställda greps dagen innan misstankarna offentliggjordes. De övriga två är saudier som tros befinna sig i hemlandet, enligt The Washington Post.

"Vi kommer inte att tillåta att amerikanska företag eller amerikansk teknik blir verktyg för utländskt förtryck i strid med USA:s lagar", säger åklagaren David Anderson i ett uttalande, enligt AFP.

En icke namngiven talesperson på Twitter säger till Washington Post att bara en begränsad grupp utbildade och erfarna anställda har tillgång till känslig kontoinformation.

– Vi förstår de otroliga risker det innebär för många Twitteranvändare att delge världen sina perspektiv och utkräva ansvar av personer med makt. Vi har verktyg för att skydda deras privatliv och deras möjligheter att utföra viktigt arbete.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - handla enkelt här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Spionanklagad 46-åring åtalad för flyktingspionage

ÄMNEN I ARTIKELN

Twitter

San Francisco

Saudiarabien

Spioneri