Guaidós rådgivare avgår efter kupptankar

Av:  TT

Venezuelas riksåklagare Tarek William Saab under en presskonferens i Caracas i fredags med ett foto på ammunition som han hävdar beslagtagits i samband med gripanden efter landstigningsförsöken i förra helgen.
Venezuelas riksåklagare Tarek William Saab under en presskonferens i Caracas i fredags med ett foto på ammunition som han hävdar beslagtagits i samband med gripanden efter landstigningsförsöken i förra helgen.

Ytterligare åtta personer har gripits i Venezuela misstänkta för delaktighet i landstigningsförsöken i förra helgen, enligt landets myndigheter.

En rådgivare till oppositionsledaren Juan Guaidó som skrivit under ett avtal med de misstänkta kuppmakarna har avgått.

– Vi har letat minutiöst efter alla inblandade och vi kommer att fånga dem alla, sade president Nicolás Maduro i lördags.

Totalt har 45 personer gripits för inblandning i försöken att ta sig in i Venezuela sjövägen. Åtta personer dödades då en första grupp beväpnade män stoppades den 3 maj vid kustorten Macuto norr om Caracas, dit de anlänt i båtar från Colombia, enligt venezuelanska myndigheter. Dagen därpå meddelades att 13 personer gripits då en andra grupp stoppades vid en kustort längre västerut.

Bland de gripna finns två amerikanska ex-soldater som häromdagen formellt anklagades för bland annat terrorism.

Amerikanskt säkerhetsföretag

Den amerikanska militärveteranen Jordan Goudreau, som driver säkerhetsföretaget Silvercorp USA i Florida, har för bland andra The Washington Post berättat att han organiserat invasionsförsöket och att syftet varit att tillfångata Maduro.

Presidenten anklagar oppositionsledaren Juan Guaidó för att ha beställt kuppförsöket av Silvercorp, i maskopi med Colombia och USA. Guaidó och regeringarna i de båda länderna nekar bestämt till inblandning och ifrågasätter Maduros version av händelserna.

Löfte om belöning

En rådgivare till Guaidó, Juan José Rendón, har i intervjuer medgett att han i höstas skrev under ett "tillfälligt" avtal med Silvercorp. Han hävdar dock att tanken var att utforska möjligheterna att få bort Maduro från makten och att Goudreau inte fått klartecken att verkställa planerna.

På måndagen godkände Guaidó en avskedsansökan från Rendón. Oppositionsledaren angav ingen orsak till att Rendón avgår men tackade honom för "hängivenhet och engagemang för Venezuela", uppger Guaidós pressansvariga.

USA utlovade i mars en belöning på upp till 15 miljoner dollar för den som bidrar till att Maduro kan gripas.

Washington, som betraktar Guaidó som Venezuelas rättmätige president, anklagar Maduro för inblandning i internationell droghandel och har sedan tidigare infört kraftiga sanktioner mot landet.

Publisert:

LÄS VIDARE