Hösten är här – åtminstone längst i norr

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ostadigt väder och skurar har dragit in över landet under helgen. Hösten är här – fast strikt meteorologiskt bara i fjällen.

Regnrusk, galonbyxor och något svalare temperaturer må ha präglat helgen i stora delar av landet. Men höst på riktigt, åtminstone ur ett meteorologiskt perspektiv, är det bara allra högst upp i norr.

– Framförallt i de nordligaste fjällen. På våra mätstationer där har vi höst samt i de allra nordligaste delarna av Norrbottens län. Men inte på några orter än, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Höst ur ett meteorologiskt perspektiv blir det först när dygnsmedeltemperaturen sjunker under 10 grader och håller sig där i fem dygn. Höstens intåg sker enligt tidtabell.

– Det är fullt normalt att vi ser höst på de här fjällstationerna nu. Det är först i slutet av augusti som hösten börjar röra sig nedanför fjällen, säger Jon Jörpeland.

I mitten av oktober får traditionellt sett även de sydligaste delarna av Skåne och västkusten höst.

TT: I takt med att klimatförändringarna blir tydligare, hur påverkas årstidsskiftningarna?

– Hösten kommer att komma senare än vad som tidigare varit normalt. På samma sätt som att våren kommer tidigare. Det blir vintern som blir kortare, vi kommer fortfarande att ha riktigt kalla dagar men de blir färre.

Foto: Michael Probst/Ap
I månadsskiftet augusti/september kommer hösten på allvar och i slutet av oktober är sommaren ett minne blott över hela landet. Arkivbild.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

Sverige