Hundar

Jonas blev attackerad av hundar – fick opereras akut

avAlice Hermansson

I lördags skulle Jonas Lange, 48, handla frukost till sig och sin familj.

Men shoppingturen tog en mardrömslik vändning när Jonas blev attackerad av två lösa hundar.

– Jag såg dem och jag förstod att jag skulle bli biten, berättar han för Aftonbladet.

Jonas Langes shoppingtur slutade med en blodig hand och en operation efter att han blivit attackerad av hundar utanför entrén till en stormarknad norr om Stockholm.

Vid halv tio på lördagskvällen åkte Jonas och hans familj för att köpa morgondagens frukost. När de handlat klart och Jonas höll på att packa in kassarna i bilen såg han något i ögonvrån.

På parkeringen gick två lösa hundar till attack mot en mindre hund. Några personer agerade snabbt och lyckades avvärja angreppet, men istället började hundarna springa mot entrén till butiken.

Jonas insåg att han måste försöka ta tag i deras koppel.

– Det fanns inget alternativ, jag behövde ingripa. Jag ser på hundarna och förstod att de kommer bita mig. Men det var hellre jag än ett litet barn, säger han.

1 av 6

Jonas kom ungefär 30 centimeter från den ena hunden och böjde sig för att ta kopplet. Då vände sig hunden om. Jonas hann resa sig upp men hunden högg honom hårt i handen.

– Jag insåg att jag inte skulle dra bort handen. Det hade förvärrat skadan. Så jag tog kaffet jag hade i handen och kastade i ansiktet på hunden, som sedan släppte min hand.

När Jonas lyckats få bort sin hand från hunden sprang han blodig in i butiken för att varna folk. Han bad personalen att kontakta polisen och kalla på vakterna.

”Försökte stoppa folk”

– Det viktigaste för mig var att inga fler skulle komma till skada. Jag vet ju hur mycket barnfamiljer det var där då. Så jag försökte stoppa folk från att gå ut men det var svårt. Jag fick till och med visa folk min blodiga hand för att de skulle förstå.

Till slut kom ägarna ut från butiken och lyckades fånga in sina hundar. Polisen hade då hunnit komma till platsen och en anmälan upprättades.

Enligt information från polisen har en förundersökning inletts och en av hundarna har blivit omhändertagen.

– Jag kan inte säga så mycket eftersom det pågår en förundersökning. Men ärendet ligger hos åklagaren nu, som jag inte har fått tag på ännu. Men jag kan bekräfta att en hund är omhändertagen, säger inspektör Ingrid Hellström.

Fick opereras

Efter den omskakande händelsen åkte Jonas till akuten och fick beskedet att han skulle bli inlagd. Bettet hade blivit infekterat och var så pass djupt att han behövde opereras.

Under tisdag förmiddag fick han lämna sjukhuset med sin skadade hand.

– Min sommar är ju förstörd nu, kan man säga. Handen går ju inte använda så jag har behövt avboka mina planer för resten av sommaren. Men jag känner inget agg mot hundarna. Detta är ägarnas fel, till 100 procent. Har man en hund som är så aggressiv och biter folk är man inte lämplig som hundägare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

AB Voice

Stockholm