Islands brev till framtiden – på första förlorade glaciären

Reporter: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Islands första glaciär har smält.

Då skrivs ett brev till framtiden – på det kala berget.

– Okjökulls öde kommer att delas av alla Islands glaciärer om vi inte agerar nu, säger forskaren Cymene Howe.

För hundra år sedan var glaciären Okjökull 50 meter tjock och täckte 15 kvadratkilometer berg på västra Island. I dag täcker den endast en kvadratkilometer, med en tjocklek på 15 meter. Därmed blir Okjökull den första glaciären på Island som förlorar sin status som glaciär. Det uppmärksammar man med ett brev till framtiden – som graveras in på det kala berget.

1 av 2 | Foto: Rice University
Brevet till framtiden, skrivet av Andri Snaer Magnason.

”Vet vad som behöver göras”

”Under de kommande 200 åren så kommer alla våra glaciärer gå samma öde till mötes”, står det på plaketten som författaren Andri Snaer Magnason, geologen Oddur Sigurdsson och forskare från Rice-universitetet i Houston, USA, kommer att presentera vid en ceremoni den 18 augusti.

”Detta monument är här för att bekräfta att vi vet vad som händer och vad som behöver göras. Bara ni vet om vi gjorde det.”

Ska uppmärksamma det som går förlorat

Minnesmärket är daterat till augusti 2019 och märkt med orden 415ppm CO2 – en referens till de 415 miljondelar koldioxid som i maj blev den högsta uppmätta koldioxidnivån i luften någonsin.

Cymene Howe, professor på Rice-universitet, sa att plaketten skulle uppmärksamma det som går förlorat.

– Plakatet blir det första någonsin på en glaciär som gått förlorad till klimatförändringar, säger Howe till The Guardian.

”Minnesplakat för de levande”

En glaciär är en kompakt ismassa som växer mer varje vinter än den smälter på sommaren – och som hela tiden rör sig med hjälp av sin egen vikt.

– Okjökulls öde kommer att delas av alla Islands glaciärer om vi inte agerar nu för att radikalt skära ner på växthusgasutsläpp, säger Howe.

– En isländsk kollega sa att ”minnesplakat är inte för de döda, de är för de levande”. Vi vill understryka att det är upp till oss, de levande, att agera på den snabba glaciärförlusten och påverkan från de pågående klimatförändringarna. För denna glaciär är det redan för sent.

Publicerad: