Titta noga, vad är det vi ser bakom Donald Trump?

När Donald Trump talade inför en grupp studenter skulle han ha det officiella presidentsigillet bakom sig.

I stället visades en en elak satirversion som designern Charles Leazott, 46, slängde ihop för flera år sedan.

– Det har varit kaos. Det här trodde jag inte när jag vaknade i morse, säger han.

Den konservativa studentorganisationen Turning Point USA arrangerade eventet i tisdags. Presidenten talade inför 1 500 glada studenter och allting gick som planerat, i alla fall nästan.

Bakom Trump skulle det officiella presidentsigillet synas på skärmen. Det blev, om än subtilt, något helt annat.

Grafiske designern Charles Leazott gjorde satirversionen efter presidentvalet 2016. Den var mest ett skämt som han delade med sina vänner, men för all del också en markering mot att han inte längre kunde stå bakom Republikanerna under Trump, vet Washington Post att berätta.

Tvåhövdad rysk örn bakom Trump

I stället för den amerikanska örnen har Leazott monterat in den tvåhövdade variant som pryder ryska statsvapnet – alltså landet som Trump anklagats för att ha kopplingar till.

Olivkvisten, som ska symbolisera fred, är utbytt mot sedlar. Och pilarna har förvandlats till golfklubbor.

Som om inte det var nog är texten ovanför örnarna – ”utav alla, en” – utbytt mot ”45 es un titere”. Det kan översättas med ”45 är en marionett” – en tydlig vink till USA:s 45:e president.

Det riktiga sigillet och konstnärens sigill.
Det riktiga sigillet och konstnärens sigill.

Fick sparken

Nu har en anställd på Turning Point USA fått sparken, rapporterar CNN.

Enligt studentorganisationen var det ett rent misstag. I sista stund försökt den anställde hittade en högupplöst bild av presidentsigillet – men märkte inte att det i stället blev Charles Leazotts satirversion.

– Vi ber om ursäkt för det här och menade inte att vara respektlösa mot vare sig Vita Huset eller presidenten, säger en källa från organisationen till CNN.

Charles Leazott berättar för Washington Post att han såg nyheten i en tråd på Reddit medan han drack sitt morgonkaffe. Sedan började meddelandena hagla.

– Det här var bara nåt jag kastade ihop, en fånig grej för några jag kände. Jag hade ingen aningen att det skulle explodera så här, säger han till tidningen.

Publisert:

LÄS VIDARE