Publicerad:
Uppdaterad:

S-ministern kritiskt mot Socialdemokratisk grabbstruktur

Av: Andreas Ekström

Publicerad:
Uppdaterad:

Helene Hellmark Knutsson (S) kritiserar Socialdemokraterna för en ”grabbig nätverksstruktur”.

Hon menar att kvinnorna offras för att männen ska få sitta kvar.

Det patriarkala strukturerna är djupt rotade inom socialdemokratin, från partiledningen ner till ungdomsförbundet, SSU, det menar Helene Hellmark Knutson. Något som SvD var först med att rapportera.

– En man kan sitta 20–25 år i riksdagen medan en kvinna är utbytbar, säger hon till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Statsminister Stefan Löfven (S).

Knutsson var tidigare minister för högre utbildning och är numera riksdagsledamot och vice ordförande i näringsutskottet. Det var när Stefan Löfven skulle bilda sin regering tidigare i år som det blev klart att Helene Hellmark Knutson inte fick förnyat förtroende, då Stefan Löfven menade att det redan var för många Stockholmare i regeringen och att han ville ha större geografisk spridning. Knutsson ersattes av Matilda Ernkrans, från Örebro län.

Den tidigare ministern menar att hon själv är ett exempel på dessa strukturer.

– Det är oftast kvinnor som får flytta på sig. Varför var det jag som fick lämna och inte någon av dem andra stockholmarna i regeringen. Det är ganska många män som är från Stockholm, säger hon.

”Det börjar redan inom SSU”

Upprinnelsen till hennes kritik är ett bråk inom SSU, där den tidigare förbundsordföranden för SSU Stockholms län, Alva Dahn, inte ingick i valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse. Hon skrev ett långt inlägg på Facebook som Helene Hellmark Knutsson kommenterade.

– Jag ville visa stöd för Alva och visa att hon inte står själv inför de här strukturerna. Det börjar redan inom SSU, där de här unga männen skapar kontakter och lyfter fram varandra för de ser att det har varit ett framgångsrikt koncept, säger hon.

Vad ska man göra åt dessa strukturer som du beskriver?

– Är man mitt i det så blir man nog lite blind. Det gäller att ta in råd från personer utifrån som kan se dessa strukturer.

Lena Rådström Baastad, Socialdemokraternas partisekreterare, skriver i ett mejl till SvD att hon inte delar Helene Hellmark Knutssons beskrivning. Och hänvisar till de kvinnliga S-företrädarna som finns på några av de tyngsta politiska posterna.

Stefan Löfvens pressekreterare, Toni Eriksson, säger att statsministern inte finns tillgänglig för en kommentar.

Aftonbladet har sökt Lena Rådström Baastad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: