Så rustar Sydeuropa inför en andra våg

Publicerad:

NYHETER

Militärer, obligatoriska munskydd och stängda bordeller.

I södra Europa införs nu återigen flera åtgärder för att stoppa virusets framfart.

– Kurvan är oroande, säger Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.

I södra Europa kämpar nu flera länder igen med att stävja spridningen av coronaviruset.

Med över 412 000 smittofall och närmare 29 000 dödsfall kämpar Spanien, där smittotalen nyligen vänt uppåt igen, med en av de allvarligaste coronasituationerna i Europa.

Två månader efter att de strikta åtgärderna lyfts har smittspridningen i Spanien tagit ny fart. Viruset sprids snabbare än i något annat land i Europa, med 142 bekräftade fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, rapporterar BBC.

Nu har närmare 2 000 soldater kallats in för att stötta smittspårningsarbetet runt om i landet.

– Kurvan är oroande. Vi måste vara lugna och vaksamma, säger premiärminister Pedro Sanchez.

Bordeller pekas ut

Landets jämställdhetsminister Irene Montero har även uppmanat alla regioner att stänga sina bordeller för att förhindra nya utbrott. Detta en vecka efter att regeringen stängt ned så gott som alla nattklubbar, en av flera åtgärder för att hindra fortsatt smittspridning.

Nattklubbar har kopplats till flera klusterutbrott sedan Spanien lättade på restriktionerna i juli och minst ett viruskluster har kopplats till prostitution, enligt Montero.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Foto: TT
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez.
Foto: TT
Nattklubbar har kopplats till flera klusterutbrott sedan Spanien lättade på restriktionerna i juli.

Samtidigt bävar även Frankrike, som har det sjunde högsta dödstalet kopplat till covid-19 i världen, för att viruset ska ta ny fart. Detta sedan en av regeringens coronarådgivare uppgett att det finns risk för ökad spridning till hösten, rapporterar Reuters.

– Det finns oro för en andra våg i november, konstaterar professor Jean-François Delfraissy i franska TV2.

Foto: TT
Poliser med munskydd patrullerar gatorna i Marseille.

Krav på munskydd i Marseille

Uttalandet kommer i samband med att Marseille återinfört restriktioner efter nya utbrott. Kortare öppettider för barer och restauranger, samt obligatoriskt bärande av munskydd utomhus samt på offentliga platser gäller nu i alla stadsdelar.

Frankrike rapporterar nu 25 bekräftat smittade per 100 000, jämfört med 5 fall per 100 000 för en månad sedan. Totalt har drygt 248 000 personer bekräftats smittade i landet och antalet döda med covid-19 uppgår till 30 544 personer.

Det finns även tecken på ökad spridning i Italien, som lyckats väl med att mota tillbaka coronaviruset i sommar efter det stora utbrottet i februari. Även om smittotalen nyligen pekat uppåt är siffrorna över nya dödsfall fortsatt låga.

Även i Italien är det nattklubbar som pekas ut som problemet enligt experter.

Totalt har drygt 261 100 personer bekräftats smittade med covid-19 i Italien, varav 35 445 personer dött.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE