Sekretesskyddade bilder stulna från förskolor

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild.
Foto: NTB / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

NYHETER

Malmö kommun har anmält att förskolor i Malmö blivit av med upp till tusen sekretesskyddade bilder på barn.

Bilder och personuppgifter fanns på läsplattor som stulits i samband med inbrott, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö kommun har anmält till Datainspektionen att man haft två så kallade personuppgiftsincidenter i samband med inbrott i förskolor under augusti.

I anmälan rubriceras en av händelserna som ”betydande”, vilket är den näst allvarligaste typen.

Första inbrottet skedde 9 augusti. Bland det som stals fanns en krypterad telefon med namn på alla barn – och en okrypterad läsplatta som enligt anmälan innehöll 101–1000 bilder på både barn, föräldrar och anställda, skriver Sydsvenskan.

Nästa förskolestöld där integritetskänslig information försvunnit skedde den 29 augusti. Då tog tjuvarna tolv okrypterade enheter innehållande personuppgifter gällande både barn, vårdnadshavare och personal. Sammanlagt upp till 100 personer.

Enligt en ansvarig vid förskoleförvaltningen i Malmö ser man allvarligt på att känsliga uppgifter kunnat hamna i händerna på obehöriga.

– Vi har säkerhetsrutiner. Det ingår i det pedagogiska uppdraget att ta bilder, men bilderna ska läggas över i en krypterad miljö. Det ser ständigt över våra rutiner och det här väcker frågor, säger Sigrid Andersson vid förskoleförvaltningen till Sydsvenskan.

Den nya dataskyddsförordningen GDPR fick Malmö stad att ta beslut om att stoppa den tidigare obligatoriska fotograferingen i skolklasserna i början av höstterminen.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%