Brasiliens nye president skövlar regnskog – rekordsnabbt

Regnskogsskövlingen i Brasilien fortsätter att öka och är nu den högsta på ett årtionde.

Under juni skövlades nästan dubbelt så mycket regnskog som samma månad förra året.

Miljöaktivister varnar för att landets nye president, klimatskeptikern Jair Bolsonaro, har förvärrat situationen för Amazonas.

Nya siffror från Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe visar att det under juni månad avverkades 920 kvadratkilometer regnskog, en ökning med över 88 procent jämfört med samma månad förra året, skriver The Guardian.

Redan i maj varnade miljöaktivister i Brasilien för att avverkningstakten var hög och la ansvaret på landets president, högernationalisten och klimatskeptikern Jair Bolsonaro.

Det gör man även nu.

”Stark retorisk attack”

– Bolsonaro har förvärrat situationen. Han har genomfört en stark retorisk attack, säger Paulo Barreto, forskare på den lokala naturskyddsorganisationen Imazon, enligt Guardian.

Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är nu den högsta på ett årtionde. Statistiken är preliminär, uppger rymdforskningsinstitutet, men ger ändå tydliga indikationer om en ökning.

I Brasilien finns 60 procent av Amazonas, världens största tropiska regnskog, som ibland kallas jordens lungor eftersom den absorberar koldioxid och producerar 20 procent av vårt syre. På så vis fungerar den som ett försvar mot klimatförändringar.

Vill bygga motorväg

Bolsonaro, som tillträdde i januari, kandiderade med löfte om att öka exploateringen av Amazonas. Har har också kritiserat miljöskyddsmyndigheten Ibamas makt och sagt att han vill bygga en asfalterad motorväg genom Amazonas.

När brittiska BBC besöker Amazonas får man se platser som varit regnskog och som nu blivit ny betesmark för nötkreatur, vilket är den vanligaste anledningen till avskogning.

Tidigare har brasilianska regeringar försvårat avskogningen genom att Ibama bötfällt illegal avskogning. Men en högt uppsatt myndighetsperson i Brasilien säger anonymt till BBC:s utsända att den nuvarande Bolsonaroregeringen istället uppmuntrar till avskogning.

– Det känns som om vi är Amazonas fiende, när faktum är att vi borde ses precis tvärtom, som människorna som försöker skydda vårt ekologiska arv för framtida generationer, säger personen till BBC.

Amazonasfonden kan läggas ner

Enligt samma källa försöker regeringen att bevisa på olika sätt att satellitbilder och statistik om avskogningen från olika myndigheter är felaktiga.

Miljöministern Ricardo Salles har kommenterat den ökade regnskogsskövlingen:

– Vi vidtar alla åtgärder vi kan för att stävja illegal avskogning, säger han enligt Guardian.

Samma Salles har nyligen uppgett att Amazonasfonden, ett organ under brasilianska utvecklingsbanken som får pengar från utlandet för att förhindra avskogning, kan läggas ner, skriver norska tidningen Verdens gang.

Publisert:

LÄS VIDARE