Högsta domstolen

HD prövar utlämning till Kina

Av: 

TT

Högsta domstolen prövar ett utlämningsärende till Kina. Arkivbild.

Foto: Sofia Tanaka / TT / TT

NYHETER

Ska en kinesisk medborgare som sitter häktad i Sverige kunna utlämnas till Kina? Den frågan prövas av Högsta domstolen, som i dag håller muntlig förhandling i målet.

Fallet rör en tidigare kinesisk tjänsteman som anklagas för att ha flytt från sitt arbete på det statliga spannmålslagret med över 280 miljoner kronor, rapporterar Ekot. Mannen nekar till detta.

Det är dock inte skuldfrågan som HD prövar, utan den om utlämning. Riksåklagaren har angett att mannen kan utlämnas om kinesiska myndigheter garanterar att han inte kommer att utsättas för exempelvis tortyr eller dödsstraff.

Mannen måste också enligt europeisk lag få rätt till en rättvis rättegång, för att Sverige ska kunna utlämna honom. Mannens försvar hävdar att en sådan möjlighet inte finns, eftersom han redan på förhand pekats ut som skyldig i ett inslag som sänts i Kinas största statliga tv-kanal.

Om HD kommer fram till att hinder enligt utlämningslagen finns får utlämning inte ske. Om domstolen däremot kommer fram till att inget hinder finns blir utlämningen en fråga för regeringen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Österrike i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Ett stort nederlag för Kinas starke man - men ...

ÄMNEN I ARTIKELN

Högsta domstolen

Kina