Ilskan i Beirut växer – tårgas mot demonstranter

Av: Malin Kardell, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter de kraftiga explosionerna i Beirut växer vreden mot regeringen i Libanon.

En polis har dödats under sammandrabbningarna och hundratals demonstranter har skadats.

– Vi är arga, ledsna och rasande, säger aktivisten Jumanah Zabaneh, som deltar i lördagens protester till TT.

Demonstrationerna som hålls i Beirut går under namnet ”häng dem”, och hålls i stadens hamnområde där explosionerna ägde rum, för att sedan fortsätta genom staden.

En grupp demonstranter i har stormat utrikesdepartementet. Det ska också varit folk som försökt ta sig in i parlamentsbyggnaden i Beirut, men Libanesisk kravallpolis har då svarat med tårgas, rapporterar Reuters.

Över 200 personer har skadats, varav ett 60-tal behövde sjukhusvård, skriver TT som hänvisar till siffror från libanesiska Röda korset. Enligt Al Jazeera är det så många som 700 som skadats.

En polisman har dött sedan han jagades av demonstranter och sedan föll ner i ett hisschakt, enligt TT.

”Vi känner sorg”

Enligt aktivisten Jumanah Zabaneh kommer det folk från hela landet för att delta i protesterna. Man väntar sig att hundratusentals sluter upp.

Jumanahs hem förstördes delvis i explosionerna, men både hon själv och hennes familj klarade sig oskadda.

– Vi må ha klarat oss men det är ett fruktansvärt trauma. Vi känner sorg över alla dem som har dött och skadats och de som fortfarande saknas. Den här demonstrationen är också en solidaritetshandling, för att visa att vi libaneser håller samman, säger hon till TT.

Foto: Hassan Ammar / TT

”Nu får det verkligen vara nog”

Jumanah Zabaneh känner som många andra, att explosionerna var droppen.

– Det handlar om människoliv, och inte bara om en ekonomisk kris nu. Misskötseln är total och genomgående, från början till slut. Mellan den första och den andra explosionen kom inga varningar om att hålla sig undan från området och vid solnedgången avbröt myndigheterna sitt sökande efter människor, säger Jumanah Zabaneh till nyhetsbyrån.

– Vi känner oss så förtvivlade, så förödmjukade och förminskade. Vi kräver att det fragmentiserade styre som vi har i dag ska bort omedelbart. Nu får det verkligen vara nog, vi måste en gång för alla få en fungerande statsapparat.

UD: ”Man ska hålla sig därifrån”

Över hundrafemtio människor dödades och flera tusen skadades i samband med explosionerna i tisdags. Protesterna riktade mot regering och myndigheter började efter att det framkommit en stor mängd högexplosiva ämnen förvarats i lagerlokaler i hamnområdet i Beirut.

Svenska utrikesdepartementet (UD) uppmanar svenskar i Beirut att hålla sig undan från demonstrationerna.

– Vi har inget generellt reseråd att man ska hålla sig inne i Libanon. Däremot när det förekommer demonstrationer och sammandrabbningar ska man hålla sig därifrån, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD till TT.

Foto: Hassan Ammar / TT
Foto: Hassan Ammar / TT
Foto: Hassan Ammar / TT
Publicerad: