Tonåringar körde till Tyskland – handlade 800 liter öl

I bilen hittades 106 flak och drygt 28 liter vin och sprit.
I bilen hittades 106 flak och drygt 28 liter vin och sprit.

Två norska 20-åringar åtalas för smuggling i Malmö tingsrätt.

I vintras körde de nämligen ner till Tyskland för att köpa sprit.

På hemvägen åkte de fast med över 800 liter öl i bagaget.

Strax innan jul körde de två norrmännen, då 19 år gamla, ner till Tyskland för att köpa sprit. De tog vägen via Öresundsbron men stoppades av tulltjänstemän först i Årjäng i Värmland.

En genomsökning av bilen visade att de båda tonåringarna hade köpt knappt 840 liter öl, 21 liter sprit och närmare 7 liter vin under sitt Tysklandsbesök. Mängden alkohol och det faktum att männen var minderåriga vid tillfället gör att de nu har åtalats för smuggling vid Malmö tingsrätt.

Tulltjänstemän har vittnat om att de i Årjäng såg två bilar, varav den ena var tungt lastad. Den lastade bilen lyckades dock undkomma och i den andra bilen satt enbart en man.

Jul- och nyårsfester

Kort därpå stannade de dock samma bil, i vilken de båda 20-åringarna då också färdades i. De erkände då att de tillfälligt hade parkerat bilen med all alkohol i.

Den ena mannen har erkänt smugglingen men hävdat att han enbart köpt en mindre del av alkoholen. Vidare har han i vittnesförhör berättat att ölen skulle förvaras där de ställde av bilen, men att det är hans kompis som haft kontakt med personerna i Sverige.

Vännen har medgett de faktiska omständigheterna men inte erkänt något brott. Han har i förhör hävdat att alkoholen var inköpt för eget bruk till jul-, nyårs- och påskfester.

Över hundra flak

Mannen har i sin tur hävdat att de skulle köra över till Norge med alkoholen men att de tillfälligt ställde av den efter att han fått en ”konstig känsla” av att de blev förföljda. Att de färdades i en annan bil har han förklarat med att mannen skulle köra hem hans kompis.

Den man som körde bilen som stoppades av tullen är inte brottsmisstänkt, men har i förhör sagt att han enbart fått en frågan om han kunde hämta männen i Sverige och att han inte visste att de köpt alkohol även om han misstänkte det.

Männen hade totalt inhandlat 2 544 burköl, motsvarande 106 flak.

Publisert:

LÄS VIDARE